Fermentowane sosy

Co jeszcze można z papryki...

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Jamboo » 18 wrz 2014, o 19:56

Psyhe napisał(a):No i ? co z tymi sosami ?


Sto lat mnie nie bylo na forum, chyba sie jeszcze raz przywitam ;) . Jezeli chodzi o te sosy to rewelacja, no moze poza sosem nr 4. Tropical Chinense, ktory wyrzucilem zaraz po fermentacji, nie byl zbyt szalowy, lekkko mowiac. Za to reszta swietna, warto sprobowac czegos innego, zwlaszcza jak ktos lubi sosy typu "sriracha". Kompletna rewelacja okazaly sie kiszone Jalapeno, chrupiace, lekko gazowane, pyszne. Z kiszonych rzeczy robilem jeszcze Kimchi i tez wyszlo godnie <chili>.
Avatar użytkownika
Jamboo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 139
Images: 17
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 22:13
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Psyhe » 18 wrz 2014, o 22:33

email pisalem pol roku temu do ciebie hehe
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Jamboo » 19 wrz 2014, o 06:25

Psyhe napisał(a):email pisalem pol roku temu do ciebie hehe

Musialo mi umknac jakims cudem ;)
Avatar użytkownika
Jamboo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 139
Images: 17
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 22:13
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez mih000 » 19 gru 2015, o 14:52

Odświeżę temat.

Jako, że wylicytowałem z 4kg papryk u Sierry, postanowiłem ogrzać metodę kiszenia i wyszło rewelacyjnie. Kiszenie jest po prostu zaiebiaszcze :D

10416

1.7 POT BROWN 0,36 KG
2.NAGALAH 0,14 KG
3.MOROUGA YELLOW 0,33 KG
4.BUTCH xJONAH 1,63 KG

UBATUBA CAMBUCI 1,5 KG (słodka)

Z przepisem specjalnie nie kombinowałem, zostało mi parę ząbków czosnku to dorzuciłem, trochę własnej kiszonej kapusty to też dorzuciłem (zmieliłem razem z paprykami w maszynce do miesa), nieco cebuli. Na 4kg papryk dałem 15g soli i nieco wody, żeby pulpa była przykryta cieczą. Po tygodniu już było dobre w smaku, a teraz z dnia na dzień jest coraz lepsze. Nie mogę się powstrzymać żeby codziennie nie dziabnąć sobie po dwie łyżki stołowe do jedzenia. W smaku robi się delikatnie kwaskowe (jak kiszona kapucha) i pozostaje ten smak chinczyków, który tak uwielbiam. Polecam.
Avatar użytkownika
mih000

CHILIHEAD
 
Posty: 978
Images: 234
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 38
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Fermentowane sosy

Postprzez pawelradzio » 20 wrz 2017, o 23:29

To i ja zaczynam :D

19 Carolina Reaper
11 Trynidad Scorpion
10 7poty
1200 ml solanki
8 ząbków czosnku
1 cebula
pieprz
gorczyca
liść laurowy



paprykę pokroiłem na mniejsze, zalałem i teraz niech się w spokoju kisi <salut>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
pawelradzio

NOWY
 
Posty: 13
Dołączył(a): 23 lis 2014, o 22:36
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez RoKa » 13 sty 2018, o 18:20

I co dalej z tym kiszeniem?
Wyszło coś?
Avatar użytkownika
RoKa

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 13 sty 2018, o 15:48
Papryki: Satan's Kiss

Poprzednia strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość