Witam chiligłowy
Myślę, że będziecie zainteresowani pewnym wydarzeniem
Szczegóły poniżej...
Paprykowy Festiwal Sals Dos Tacos !Seńoras y Seńores !
Otwieramy Paprykowy Festiwal Sals w Dos Tacos !
Z końcem lata zebraliśmy ostatnie plony naszych papryk
Musimy się pochwalić, że jak na początkujących „rolników” to całkiem nieźle nam poszło. I w związku z tym, że nam nieźle poszło
zapraszamy wszystkich miłośników ostrej kuchni, na spróbowanie owoców naszej płodnej ziemi
Otwieramy Paprykowy Festiwal Sals w Dos Tacos !
Przygotowaliśmy kilka rodzajów sals opartych na naszych ostrych paprykach oraz na bazie świeżych owoców i warzyw a także kilka łagodnych, tak dla równowagi
Żadnych dodatków chemii i żadnych sosów z buteleczek. Tylko ostro, naturalnie i zdrowo !
Wspaniała, meksykańska kuchnia i najostrzejsze na świecie papryki ! Na co dzień w Dos Tacos !
Lubicie ostro… ?
No to zapraszamy
Bienvenidos a Dos Tacos !
Autentica Cocina Mexicana !
Poniżej info dla chcących wiedzieć więcej…
Do kuchni pikantnej podchodzimy bardzo hobbystycznie. Nie dopuszczamy żadnej chemii, nie używamy sosów z buteleczek, o konserwantach nie wspominając.” Jesteś tym, co jesz” i wychodząc z tego założenia prowadzimy naszą restaurację i przygotowujemy dla naszych gości dania oraz ostre salsy.
W tym roku, po raz pierwszy, posadziliśmy ponad 60 krzaków kilkunastu odmian najostrzejszych !!! na świecie papryk. Dodatkowo wsparliśmy się plonami zaprzyjaźnionego z nami entuzjasty, o podobnym hobby
W sumie zebraliśmy kilkadziesiąt kilogramów następujących odmian:
Bhut Jolokia – we wszystkich kolorach: żółta, czerwona i czekoladowa
Moruga Scorpion - żółta
7 pod
Naga Morich
Habanero – czerwone i czekoladowe
Bird Eye Demon
Lemon Drop
Jalapeńo
Bishop Crown
Apple Rocoto
Fatalli Yellow
Thai Chilli
Zrobiliśmy z nich salsy do których użyliśmy następujących składników:
Ananas
mango,
pomarańcza,
figi,
śliwka węgierka,
daktyle macerowane w kawie
czekolada
słodka papryka
pomidory
i wiele innych…
oraz oczywiście przyprawy i świeże zioła.
Wyszło naprawdę smacznie
i naprawdę, wyjątkowo ostro !!!
Każdy chillihead powinien docenić wyjątkowo wysoki poziom ostrości uzyskany tylko przy pomocy papryk !
Najtrudniejszym zadaniem okazało się takie ustalenie ostrości by nadal było czuć smak potrawy przy jednoczesnym, potężnym uderzeniu uczucia pieczenia. Skala, w której chcieliśmy się obracać wynosiła 1 – 10. Gdzie 1 to salsa łagodna a 10 oznaczało niemożność odczuwania smaku spowodowaną uczuciem pieczenia
Uzyskaliśmy salsy od stopnia 5 do 9 !!! Pozwoliliśmy sobie również na zamarynowanie kilku odmian papryczek w całości, gdyby ktoś miał ochotę się sprawdzić
Niektóre z nich będzie można wygrać w konkursach, o których powiemy już wkrótce…
No to kiedy się widzimy w Dos Tacos ?
Hasta luego !
P.s.
www.chilihead.pl – forum miłośników ostrych papryk
viewtopic.php?f=24&t=2456 – link do naszego „growloga” jakbyście chcieli prześledzić jak rosły nasze papryki