Strona 1 z 1

tabasco a pasozyty/bakterie

PostNapisane: 4 maja 2012, o 03:08
przez x0x
Witam
Czasami w filmach pojawia sie taka scena, ze ktos przebywa w kraju gdzie np. woda moze byc zanieczyszczona i czesto jedza papryczki aby zabic bakterie/pasozyty.

Jak jest z tym w rzeczywystosci? Ostatnio przegladalem troche info nt. kapsaicyny, wiekszosc jest nt. badan o raku itp. O zwalczaniu pasozytow przeczytac mozna glownie w komentarzach, a nie widzialem jakiegos udokumentowanego badania.

Ktos ma jakies info na ten temat?

Re: tabasco a pasozyty/bakterie

PostNapisane: 4 maja 2012, o 06:53
przez V3rtyX
Chodzi ci ogolnie o papryki czy tylko o sos tabasco? A moze chodzi ci o papryke tabasco?
Wystarczy poszukac w google artykulow po angielski. np ten http://www.annmicro.unimi.it/full/55/ze ... 25-127.pdf
Kapsaicyna pomaga w zwalczaniu roznych bakterii i pasozytow co jest bardzo wazne w krajach tropikalnych. No i dlatego moze chronic przed wrzodami.

Ale jezeli chodzi o sos tabasco to on raczej nie ma zadnego efektu. Przeciez on ma kapsaicyne w sladowych ilosciach, tu chodzi o naprawde ostre rzeczy.

Re: tabasco a pasozyty/bakterie

PostNapisane: 4 maja 2012, o 20:12
przez x0x
Tak chodzilo mi o kapsaicyne, o helicobacter czytalem, szukam glownie czegos o dzialaniu na ludzkie pasozyty ukladu pokarmowaego np. glista ludzka itp.

W jakims artykule czytalem, ze sosy/papryki powyzej 50k w skali scovillea daja takie efekty ale nie byl to art naukowy.