Strona 1 z 1

Co decyduje o ostrości?

PostNapisane: 4 lut 2018, o 16:52
przez meerr
Witam. Wiem że gdzieś już ten temat był ale szukałam i nie mogłam znaleźć. Co decyduje o ostrości papryczek? Z tego samego krzaka papryczki są różnej ostrości od czego to zależy?

Re: Co decyduje o ostrości?

PostNapisane: 23 lut 2018, o 12:07
przez Algiz
Na pewno stopnia dojrzałości papryk, oraz zawartości wody. Więcej nie wiem. <chili>

Re: Co decyduje o ostrości?

PostNapisane: 23 lut 2018, o 12:30
przez Mr. Ed
Mnóstwo czynników:

Zwykły losowy rozrzut pomiędzy egzemplarzami. W dużym stopniu zależy od odmiany - w niektórych może być bardzo wysoki, w innych znacznie mniejszy.
Pogoda: temperatura i nasłonecznienie, pewnie też wilgotność.
Dojrzałość owocu. Kapsaicyna wytwarzana jest głównie w łożysku dookoła nasion i stamtąd rozchodzi się stopniowo do miąższu. Dlatego często habanero dostępne na tackach w supermarketach są słabe - aby przedłużyć czas przechowywania, zrywa się je przed wybarwieniem. U siebie na balkonie trzymam zwykle wybarwione owoce jeszcze przez tydzień albo dłużej na krzaku, dopóki pogoda pozwala, i nie narzekałem jeszcze na ostrość zbiorów :mrgreen:
Substancje odżywcze w glebie. Tego nie jestem w 100% pewien, może ktoś potwierdzi?
Stresowanie roślin przez przesuszenie zwiększa (podobno) ostrość, aczkolwiek nie znalazłem jeszcze badań potwierdzających ten mechanizm.