Nasza osobista skala ostrosci

Nasza osobista skala ostrosci

Postprzez V3rtyX » 28 sty 2013, o 18:41

Jak wiadomo kazdy inaczej odbiera ostrosc papryki i dla jednego jalapeno bedzie zabojcze a dla drugiego bedzie slodkie jak cukierek. Pomyslalem, ze fajnie by bylo gdyby kazdy napisal czym dla niego jest ostra, bardzo ostra itp papryka.
IMO:
<1000 SHU: slodka
1000-5000: lagodna
5000-30 000: lekko ostra
30 000-150 000: ostra
150 000-500 000: bardzo ostra
500 000-1 500 000: super ostra(z ang. superhot)
1 500 000-3 000 000: :shock:
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Skala ostrosci

Postprzez jkl » 26 lut 2013, o 00:50

Jestem początkujący w ostrych papryczkach ale lubię ostre jedzenie (ostre kebaby czy inna ostra chińszczyzna są jednym z ulubionych potraw). Jednak na chwilę obecną Thai Chili która wg skali SHU ma 50tyś-100tyś jest dla mnie bardzo bardzo ostrą papryką i w ogóle najostrzejsza papryką jaką jadłem. Zobaczę jak "moja skala ostrości" się zmieni po zakończonym sezonie 2013 ;)
Avatar użytkownika
jkl

NOWY
 
Posty: 23
Dołączył(a): 19 lut 2013, o 21:12
Papryki:

Re: Skala ostrosci

Postprzez qielbux » 14 mar 2013, o 13:30

Ostrość papryk w skali Scoville’a

Sweet Bell
0

Pimento
0

Cubanelle
0 ~ 1,000

Pepperoncini
100 ~ 500

Pasilla
250 ~ 3,999

Santa Fe Grande
500 ~ 750

Anaheim
500 ~ 1,000

Poblano
1,000 ~ 2,000

Ancho
1,000 ~ 2,000

Guajillo
2,500 ~ 5,000

Jalapeno (We LOVE YOU)
2,500 ~ 8,000

Chipotle
5,000 ~ 8,000

Hungarian Wax
5,000 ~ 10,000

Bishop's Crown
5,000 ~ 30,000

Serrano
8,000 ~ 22,000

Manzano
12,000 ~ 30,000

De Arbol
15,000 ~ 30,000

Tabasco
30,000 ~ 50,000

Cayenne
30,000 ~ 50,000

Chile Piquin
40,000 ~ 58,000

Bird's Eye
50,000 ~ 100,000

Chiltepin
60,000 ~ 85,000

Thai
50,000 ~ 100,000

Jamaican Hot
100,000 ~ 200,000

Datil
100,000 ~ 300,000

Fatalii
150,000 ~ 325,000

Orange Habanero
150,000 ~ 325,000

Scotch Bonnet
150,000 ~ 325,000

Chocolate Habanero
300,000 ~ 425,000

Madame Jeanette
225,000

Trinidad Scorpion Chili Pepper
300,000+

Caribbean Red Habanero
300,000 ~ 475,000

Red Savina Habanero
350,000 ~ 575,000

Dorset Naga
800,000 ~ 900,000

Naga or Bhut Jolokia
800,000 ~ 1,001,300

7-Pot
1,000,000+

Chocolate 7-Pot
923,000 ~ 1,850,000

New Mexico Scorpion
1,191,595

Naga Viper
1,382,118

Trinidad Scorpion Butch T
1,463,700

Trinidad Moruga Scorpion
2,009,231

Gaz pieprzowy
2,000,000 ~ 5,300,000

Kapsaicyna

15~16,000,000

http://zasmakujswiata.pl/skala-ostrosci ... rzewodnik/
http://camacho.pl Najzajebiściejszy sklep z ostrymi sosami i przyprawami. Słowem - kulinarny orgazm Chilihead'a :D
Avatar użytkownika
qielbux

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 96
Images: 1
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 10:41
Lokalizacja: Wwa
Papryki:

Re: Skala ostrosci

Postprzez xlukaszox » 4 maja 2013, o 18:17

Obrazek
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Nasza osobista skala ostrosci

Postprzez Psyhe » 4 maja 2013, o 18:28

Fajnie ale panowie qielbux i xlukaszox nie zrozumieli chyba o co chodzi w tym temacie

U mnie wyglądałoby to tak

<1000 SHU: pikantna
1000-5000: bardzo pikantna
5000-30 000: ostra
30 000-150 000: bardzo ostra
150 000-500 000: "mega ostra"
500 000-1 500 000: MASAKRA
1 500 000-3 000 000: :shock: Martwica mózgu :?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Nasza osobista skala ostrosci

Postprzez vvili » 4 maja 2013, o 22:06

Jestem tego samego zdania co Psyhe;]

bardzo orientacyjnie bo nikt z nas nie zmierzy mocy swoich papryk (chyba)
jak dla mnie tak w przybliżeniu (pewnie zawyżone), ale:

<5000 SHU: pikantna
5000 - 10000: dobrze pikantna
10000 - 40 000: ostra
40 000 - 175 000: bardzo ostra [ jakieś małe birds'eye, albo lemon drop do użytku częstego chyba dla mnie najlepsza grupa;] ]
175 000 - 500 000: . tu już jedzenie surowych papryczek może zaskoczyć
500 000 - 800 000: tu podobnie choć zależy od dnia... , ale raczej juz przetwory, sosy itp.
800 000 +--->1mln+++>1,5mln+->tu już jest grubo, na pewno nie dałbym bhuta czy scorpiona do spróbowania sąsiadowi czy kumplowi(chyba, że by mnie wkur...) :P
>2mln: myślę że to nie ma sensu jeść chyba, że takie hobby....
Alkohol pity umiarkowanie nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Avatar użytkownika
vvili

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 96
Images: 17
Dołączył(a): 27 gru 2011, o 18:07
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków
Papryki:

Re: Nasza osobista skala ostrosci

Postprzez Syndi » 5 maja 2013, o 14:31

...no ciekawy topic, naprawdę twardziele z was :o
Ja delektuję się paprykami już jakiś czas, jednak moja skala ostrości wygląda całkiem inaczej i przedstawia się tak:
granica do 30 000 - papryki, które smakują na surowo, mogę jeść je same, bez dodatków lub pokrojone w paski (z dipem) - np. cyklon, jalapeno, lemon drop;
granica do 50 000 - jak wyżej - jak mam dobry dzień, ale już tylko koniecznie z dipem lub w bardzo cienkich paseczkach - np. te bardziej ostre cayenne;
granica do 80 000 - plastry na kanapkę lub dodatek do świeżych sals na zimno, białych serków, itp. - np. Rawit, Goronong, Thai;
granica do 120 000 - bardzo drobne kawałeczki na kanapkę lub dodatek do świeżych sals na zimno, białych serków, itp. - np.: mojej hodowli habanki, scotch bonnety;
pow. 120 000 - raczej nie spożywam już tak ostrych papryk w stanie "surowym" (no chyba, że jakaś nowa odmiana do spróbowania, to kawałek nie większy niż 3x3 mm) - używam ich do sosów gdzie stanowią 10-30% masy, sals przygotowywanych na gorąco, jako dodatków do większych dań mięsnych i wege, suszu do mieszanek przypraw z innymi paprykami lub ziołami - np. bhut jolokie, naga morich, 7 pot.
Tak, że raczej cienias przy was jestem :P
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Nasza osobista skala ostrosci

Postprzez Psyhe » 5 maja 2013, o 15:05

Syndi moim zdaniem jest wszystko w porządku
Określamy jak dla nas są ostre poszczególne przedziały/papryki nikt nie napisał że faszeruje się codziennie habami czy innymi jolkami
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Nasza osobista skala ostrosci

Postprzez Dawidowski » 6 maja 2013, o 10:07

u mnie wygląda to tak:
do 10,000-20,000 zupełny lajt
do 50,000 fajna ostrość
do 100,000-150,000 dosyć ostre
do 800,000-900,000 naprawde fest ostre
powyżej 1 mln. zupełny hardcore
Avatar użytkownika
Dawidowski

NOWY
 
Posty: 38
Images: 8
Dołączył(a): 8 mar 2013, o 14:27
Lokalizacja: Gdańsk
Papryki:

Re: Nasza osobista skala ostrosci

Postprzez Polishteam » 6 maja 2013, o 12:51

Ja mam tylko jedno odniesienie:
Do Jalapeno (włącznie) jest ok.
Powyżej już tylko na testy, bo to już nie ma smaku tylko ostrość.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Następna strona

Powrót do Informacje ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron