chili, peperoni, czuszka... podstawowy słowniczek

chili, peperoni, czuszka... podstawowy słowniczek

Postprzez Syndi » 20 sie 2012, o 21:59

W związku z tym, że wiele osób z poszczególnych regionów naszego kraju, używa przeróżnych określeń na niektóre odmiany ostrych papryk, oraz w celu uniknięcia błędów językowych (które nie tylko mnie drażnią) i wspólnego jednoznacznego nazywania odmian - utworzony został ten wątek, który na podstawie wspólnej wiedzy użytkowników forum będziemy rozwijać (wszelkie komentarze - mile widziane)...

papryka - roślina z rodziny psiankowatych, obejmuje zarówno odmiany ostre jak i słodkie - tu należy dodać, że odmiany słodkie są wyhodowane poprzez segregację - przez człowieka;
chili, chilli - każda ostra papryka - CHILI - jest obecnie właściwym polskim określeniem dla każdej ostrej papyki;
pepperoni - (przez 2 "p") - włoska kiełbasa podobna do salami, przyprawiana ostrą papryką - stąd również określenie dla pizzy pepperoni - która nie ma mieć w składzie ostrych papryk, tylko ostrą kiełbasę pepperoni (... w PL zazwyczaj jest to salami); Często błędnie określa się tym słowem paprykę o kształcie cayenne.
peperoni - (przez 1 "p") synonim chili w językach anglosaskich, nazwa najczęściej odnosi się do papryk o strąkach wydłużonych (cayennowatych), prawdopodobnie dlatego, że one pierwsze przybyły do Europy zza oceanu. W Polsce często używana do określenia cayennowatych chili (językowo prawdopodobnie wynika to ze słowotwórstwa podczas rozbiorów Polski - Prusy, Galicja);
czuszka (j.bułgarski: чушки) - określenie małej ostrej papryki w językach południowowschodnio-europejskich - pisanych cyrylicą (czyżby wpływ zaboru rosyjskiego? , czy to że papryka docierała z Bułagarii?) - z niewiadomych powodów, tą nazwą często określa się krajowego "naszego polskiego" Cyklona.
cayenne - chili z gatunku c.annuum posiadająca cienkie, wydłużone strąki (są też odmiany mało ostre lub nieostre) - chili właśnie tych odmian używana jest do produkcji przyprawy "pieprz kajeński";
ptasie oczko niepoprawnie i "wprost" przetłumaczona na j.polski nazwa papryki Bird's Eye odmiany c.frutescens, prawidłowo nie powinno się spolszczać tej nazwy, gdyż obecnie określa ona rodzaj drewna (klonu);
peperoncini z j.włoskiego - oznacza paprykę słodką lub lekko ostrą;
peperoncino z j.włoskiego - oznacza chili;
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: chili, peperoni, czuszka... słowniczek

Postprzez V3rtyX » 20 sie 2012, o 22:16

chile: to samo co chili/chilli. pisownia używana głównie w Ameryce.
papryka ozdobna (ornamentalna od ang. ornamental chili): odmiana papryki (najcześciej c.annuum) o dużej wartości dekoracyjnej. Wszystkie papryki ozdobne są jadalne, lecz z reguły nie mają zbyt dużych wartości smakowych.
aji (wymowa: ahi): ostra papryka - nazwa używana w Ameryce Południowej. Często należy do c.baccatum (ale nie jest to regułą)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: chili, peperoni, czuszka... słowniczek

Postprzez ekiero92 » 21 sie 2012, o 01:01

chipotle - (wym. czi-pou-tlej) z języka hiszpańskiego odnosi się do każdej wędzonej i wysuszonej papryki - następnie słowo zostało zaadoptowane do języka angielskiego (jako synonim ang. smoke-dried). Obecnie najczęściej pod tą nazwą znajdziemy wędzone i wysuszone lub suszne poprzez wędzenie odmiany chili Jalapeno (wym. chalapenio).
"Na sucho to nawet trawa nie rośnie" :D


Obrazek
Ruch rośliny - video

Obrazek
TEAMSPEAK DLA UŻYTKOWNIKÓW CHILIHEAD! KLIKNIJ W IKONKĘ!
Avatar użytkownika
ekiero92

ROZGADANY
 
Posty: 313
Dołączył(a): 30 maja 2012, o 23:10
Lokalizacja: Koniec Świata
Papryki: Habanero White, Fooled You Jalapeno

Re: chili, peperoni, czuszka... podstawowy słowniczek

Postprzez G_R » 21 sie 2012, o 08:42

Syndi napisał(a):ptasie oczko niepoprawnie i "wprost" przetłumaczona na j.polski nazwa papryki Bird's Eye odmiany c.frutescens, prawidłowo nie powinno się spolszczać tej nazwy, gdyż obecnie określa ona rodzaj drewna (klonu);

CZęsto tą nazwą określa się odmiany typu dzikiego (nie tylko frutescens), o małych owocach sterczących do góry, tak, żeby były widoczne dla ptaków. (Ptaki nie odczuwają piekącego smaku papryki)
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: chili, peperoni, czuszka... podstawowy słowniczek

Postprzez Syndi » 30 gru 2013, o 17:16

ostatnio Makłowicz smażył papryki w Macedonii i odnosił się do etymologii słowa: "Czuszka":
- w języku bułgarskim - papryka (każda)
- w języku węgierskim - mała ostra papryka.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: chili, peperoni, czuszka... podstawowy słowniczek

Postprzez Michcio42 » 16 wrz 2017, o 22:32

Na dziale o sosach często pada prozaiczne określenie "bejca", o co dokładnie chodzi?

Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Michcio42

NOWY
 
Posty: 18
Images: 8
Dołączył(a): 25 lip 2017, o 15:52
Papryki:

Re: chili, peperoni, czuszka... podstawowy słowniczek

Postprzez mih000 » 17 wrz 2017, o 18:12

chemiczny (po)smak chinensów (najczęściej) charakterystyczny dla bhut/habanero
Avatar użytkownika
mih000

CHILIHEAD
 
Posty: 853
Images: 200
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 31
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: chili, peperoni, czuszka... podstawowy słowniczek

Postprzez Michcio42 » 18 wrz 2017, o 12:21

Dzięki za wyjaśnienie. Tak swoją drogą, co sądzicie, aby rozszerzyć ten słownik o wyrażenia potoczne, spotykane na naszym forum i stronach zagranicznych? To by było dużym ułatwieniem dla początkujących :idea:
Avatar użytkownika
Michcio42

NOWY
 
Posty: 18
Images: 8
Dołączył(a): 25 lip 2017, o 15:52
Papryki:


Powrót do Informacje ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość