Strona 1 z 1

Tabasco

PostNapisane: 25 wrz 2011, o 16:36
przez V3rtyX
Nazwa: Tabasco

Gatunek: capsicum frutescens

Skala ostrości 1-10: 7

Skala ostrości Scoville'a: 50 000+

Kraj pochodzenia: Ameryka środkowa

Wielkość owoców: 3-5cm

Kolorystyka: żółty(na poczatku moze byc lekko zielony)->pomarańczowy->czerwony

Wysokość krzaka: +-1m

Mc. Ilhenny używa tej odmiany do produkcji oryginalnego sosu tabasco od 1848. Tabasco lubi ciepły i wilgotny klimat więc raczej nie nadaje się do ogrodu ale można ją uprawiać w szklarni lub nawet w domu. Niestety owoce dość wolno się wybarwiają i szybko się psują.
Idealnie nadaje się do chili con carne i innych dań tex-mex. Ma ciekawy smak i aromat, ostrość uderza odrazu po zjedzeniu ale nie jest zabójcza i szybko znika.

tabasco.png

Obrazek

Re: Tabasco

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 12:22
przez wolek68
Zawsze mnie nurtowało dlaczego sosy akurat robią z Tabasco?
Już wiem bo doświadczyłem.
Pierwszy sezon mam je wysiane,są bardzo soczyste,miękkie i mocno aromatyczne :-) jak żadna inna chili jaką miałem.
foto 875.jpg

foto 878.jpg

Re: Tabasco

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 12:57
przez Psyhe
Ogolnie to ta papryka jako jedyna powinna byc wypelniona sokiem :)