Domowy "Kepap"

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Domowy "Kepap"

Postprzez Psyhe » 10 maja 2011, o 17:54

Robię dosyć często bo smakuje spoko


Chlebek Pita

Robię własnoręcznie ponieważ te ze sklepu to żenada

Składniki

-250 gram mąki
-20 gram drożdży
-150 ml wody
-sól
-cukier
-olej lub oliwa

Łyżkę mąki ,wodę i łyżeczkę cukru wraz z rozkruszonymi drożdżami mieszam w garnuszku ,odstawiam na parę minut
Do miski wsypuję mąkę wraz z solą po czym zalewam zawartością garnuszka
Wyrabiam ,pod koniec dolewam sobie oliwy by uzyskać pożądaną konsystencję
Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy kule(można poczekać by wyrosło), potem wałkujemy je na grubość około 1 centymetra
Pieczemy w piekarniku z każdej strony po 15 minut w 160 stopniach, blaszkę smaruje smalcem ;D
Chodzi o to by się zrumienił na złocisto z każdej strony

Z podanych składników wychodzą dwa chlebki
Można spokojnie zrobić więcej i przechowywać
Trochę z tym zachodu ale efekt jest fantastyczny
Obrazek
Obrazek

Sałatka

Tu nie muszą się rozpisywać co kto jakie warzywa lubi
Przeważnie u mnie jest to pekińska sałata , pomidory ,cebule , ogórki ,kukurydza


Sos 1 OSTRY

-Ketchup
-Majonez
-Papryczki Chilli
-Pieprz

Ten sos ma być ostry tak więc można dodać od siebie czegoś fajnego, ja dodaje EL Yucateco

Sos 2

Czosnkowy

-Majonez
-jogurt naturalny
-zioła prowansalskie (albo koper)
-czosnek

Wymieszać

Mięso
-Filet z piersi kurczaka

kurczaka kroję w kostki takie 2x2 lub mniejsze przekładam do miski wsypuję przyprawy i polewam trochę oliwą mieszam i na patelnię

Gdy mamy już wszystko gotowe rozcinamy chlebek i smarujemy od środka ostrym sosem 1
Obrazek

Sałatkę warzywną łączymy z sosem 2
Obrazek

Dalej to już wiadomo ładujemy wszystko do środka
Ja zawijam całość w folię i w piekarniku podgrzewam parę minut by wszystko było gorące
Kebab ten jest wyśmienity w smaku i można się nim centralnie najeść

Pozdro

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez karlos » 10 maja 2011, o 20:48

Kebab ten jest wyśmienity w smaku i można się nim centralnie najeść



Ja bym tego nie nazwał Kebabem ale wypróbuje w tym tygodniu! Na pewno będzie smacznie :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez Polishteam » 10 maja 2011, o 20:57

Bardzo fajnie wychodzi Ci ten chlebek. Chyba będę musiał wypróbować.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez Oui » 10 maja 2011, o 21:59

Przepis na chlebek juz dodany do mojej listy przepisow, ktore musze przetestowac :D
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez karlos » 11 maja 2011, o 18:54

Właśnie jestem po konsumpcji.

Podstawą jest zrobienie dobrej buły.
Im niższa temperatura i bardziej wydłużony czas pieczenia tym lepiej!
Moja była po wyjęciu z 170 stopni i 20 minutach wilgna w środku i to bardzo. Dobrze by było w połowie pieczenia wyjąć pieczywo i przekroić na pół. Później włożyć jeszcze raz do piekarnika tak aby była "szparka" w środku która pozwoli wyparować nadmiarowi wilgoci.

Sam "Kepap" jest smaczny, wszystko można zrobić wedle własnego uznania... chodź ja chyba pozostanę przy robieniu własnej pizzy z którą jest mniej zachodu i jest również bardzo smaczna :)

Przepis jest godny spróbowania, nie trzeba się trzymać sztywno z przepisem z forum!
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez Pinni3 » 11 maja 2011, o 19:20

Nieźle, napewno kiedyś zrobię sobie ;))
www.facebook.com/Pinni3
Avatar użytkownika
Pinni3

NOWY
 
Posty: 44
Dołączył(a): 11 maja 2011, o 10:25
Lokalizacja: Pyrlandia
Papryki:

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez Psyhe » 12 maja 2011, o 09:25

karlos napisał(a):nie trzeba się trzymać sztywno z przepisem z forum!


Otóż to

Co do przepisu na ten placek to jest z 2009
Teraz robię taki chlebek gruby na 5-6 centymetrów z kieszonką powietrzną w środku
To znaczy podczas pieczenia gdy rośnie rozwarstwia się w środku i po nacięciu możemy nakładać do środka
Coś takiego
Mogę zrobić kiedyś jakąś fotorelację ;)

Edit: Zdjęcie pochodzi z neta
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 12 maja 2011, o 10:34 przez Psyhe, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez Sargento Garcia » 12 maja 2011, o 09:32

jak robisz, ze powstaje ta kieszonka podczas pieczenia ?
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez Psyhe » 12 maja 2011, o 09:40

Sargento Garcia napisał(a):jak robisz, ze powstaje ta kieszonka podczas pieczenia ?

Z tego co pamiętam to wszystko zależy od przygotowania ciasta i procesu pieczenia
Tak jak mówiłem będę chciał niebawem to zrobić jak mi to wyjdzie tak jak na zdjęciu to zamieszę przepis
Pamiętam że drożdże dodawało się jakoś w ciepłej wodzie ,ciasto miało wyrastać podczas pieczenia w dużej temperaturze
Taka spłaszczona piłka się robiła
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Domowy "Kepap"

Postprzez karlos » 12 maja 2011, o 10:17

Psyhe napisał(a):
karlos napisał(a):nie trzeba się trzymać sztywno z przepisem z forum!


Otóż to

Co do przepisu na ten placek to jest z 2009
Teraz robię taki chlebek gruby na 5-6 centymetrów z kieszonką powietrzną w środku
To znaczy podczas pieczenia gdy rośnie rozwarstwia się w środku i po nacięciu możemy nakładać do środka
Coś takiego
Mogę zrobić kiedyś jakąś fotorelację ;)

e pisz że zdjęcie nie jest twoje to będzie wszystko jasne :P

A już myślałem że taka fajna była ci wyszła :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości