Gulasz Wołowy po Meksykańsku

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Gulasz Wołowy po Meksykańsku

Postprzez Polishteam » 4 sty 2012, o 15:02

Składniki:
- około kg. wołowiny (może być poprzerastana tłuszczem i żyłami)
- 1 - 2 cebule (jak bardzo duża to wystarczy jedna)
-1 główka czosnku
- 1 puszka fasoli (preferuję czerwoną)
- 1 puszka pomidorów całych
- 1 papryka słodka (ja użyłem mrożonej)
- 2 papryczki Jalapeno
- 2-3 łyżki ostrej papryki (proponuję łagodniejsze odmiany np. Jalapeno)
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżka soli

Marynata:
- 10 ziaren ziela angielskiego (rozgniecione)
- 6 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka cząbru i tymianku
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2-3 łyżki sosou sojowego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- wino czerwone (opcja ja nie użyłem)



Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty a następnie na noc do lodówki.

DSC06064.JPG


Następnie na nie wielkiej ilości tłuszczu podsmażamy wołowinę i przekładamy do rondelka.

DSC06066.JPG


Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, paprykę słodką kroimy w paski a Jalapeno na drobne kawałki. Czosnek możemy tylko obrać lub jak ktoś woli wycisnąć.

DSC06065.JPG


Wszystkie warzywa dodajemy do wołowiny, wlewamy pomidory oraz odsączoną fasolę. dodajemy chili, pieprz i sól i na małym ogniu gotujemy aż wołowina zmięknie (około2-3 godzin). Ewentualnie możemy dodać trochę masła jeśli chcemy do rondelka.

DSC06067.JPG


Czekamy.......

DSC06068.JPG


P.S. TAK WIEM UJEBANA KUCHENKA :oops:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Gulasz Wołowy po Meksykańsku

Postprzez V3rtyX » 4 sty 2012, o 15:07

Bardzo fajne danie :) szkoda, ze nie dodales kuminu bo to podstawowa przyprawa meksykanska
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Gulasz Wołowy po Meksykańsku

Postprzez wlodizw » 4 sty 2012, o 15:08

Już wiem gdzie dzisiaj na obiad pójdę. A miałem zjeść w pizzerii. Jednak przełożę to na kiedy indziej. Admin zaraz jestem. Szykuj dwa talerze więcej ;)
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Gulasz Wołowy po Meksykańsku

Postprzez Psyhe » 4 sty 2012, o 15:13

To ile porcji z tego przepisu wychodzi ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1810
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Gulasz Wołowy po Meksykańsku

Postprzez Polishteam » 4 sty 2012, o 18:11

Taka porcja dla 4 osób wystarczy dla 6 skromnie. Ale naprawdę jest zaje... właśnie wchłaniam <chili>

I na koniec polecam (jeśli wyjdzie za gęsty) dodać odrobinkę wody.


Rezultat:
DSC06069.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Gulasz Wołowy po Meksykańsku

Postprzez Piotrek_S » 1 mar 2012, o 22:46

Świetny przepis - polecam. Mi wyszły 3 porcje :) dla mnie na obiad, dla mnie na kolacje i dla mnie na drugi dzień na śniadanie :)
No i nie miałem Jalapeno, w zamian dałem jedno Big Sub Habanero :) wyszło super.
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości