Składniki:
- około kg. wołowiny (może być poprzerastana tłuszczem i żyłami)
- 1 - 2 cebule (jak bardzo duża to wystarczy jedna)
-1 główka czosnku
- 1 puszka fasoli (preferuję czerwoną)
- 1 puszka pomidorów całych
- 1 papryka słodka (ja użyłem mrożonej)
- 2 papryczki Jalapeno
- 2-3 łyżki ostrej papryki (proponuję łagodniejsze odmiany np. Jalapeno)
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżka soli
Marynata:
- 10 ziaren ziela angielskiego (rozgniecione)
- 6 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka cząbru i tymianku
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2-3 łyżki sosou sojowego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- wino czerwone (opcja ja nie użyłem)
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty a następnie na noc do lodówki.
Następnie na nie wielkiej ilości tłuszczu podsmażamy wołowinę i przekładamy do rondelka.
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, paprykę słodką kroimy w paski a Jalapeno na drobne kawałki. Czosnek możemy tylko obrać lub jak ktoś woli wycisnąć.
Wszystkie warzywa dodajemy do wołowiny, wlewamy pomidory oraz odsączoną fasolę. dodajemy chili, pieprz i sól i na małym ogniu gotujemy aż wołowina zmięknie (około2-3 godzin). Ewentualnie możemy dodać trochę masła jeśli chcemy do rondelka.
Czekamy.......
P.S. TAK WIEM UJEBANA KUCHENKA