Biała kiełbasa zupełnie inaczej by Syndi

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Biała kiełbasa zupełnie inaczej by Syndi

Postprzez Syndi » 29 gru 2011, o 15:47

Danie na 4 osoby czas przygotowania do 30 min.
Trudność: prościzna
MAKARON:
- 1 paczka makaronu ugotowanego
- ok 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4-5 kropel oleju sezamowego
P1010191.JPG

KIEŁBASA i SOS:
- 4-5 białych kiełbasek wieprzowych
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie 2 chluśnięcia "Mad Dog 357 Extreme Mustard" u mnie wersja przygotowana z przepisu wolencjusza
- 2 chluśnięcia musztardy gładkiej
- 2 chluśnięcia musztardy z ziarnami (np. francuska lub meksykańska - Kamisa)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy wedle uznania (pieprz, zielona pietruszka lub świeża kolendra, majeranek, cząber, bazylia... co kto lubi)
P1010193.JPG

1. Makaron podsmażamy na teflonowej patelni z dodatkiem sosu sojowego i pod koniec smażenia dodajemy olej sezamowy.
2. Cebulki pokrojone w talarki podsmażamy i podduszamy (ma być miękka, a nie zesmażona!) na patelni z przykrywką, w między czasie dodając kawałki wyjętej z flaka białej kiełbasy.
3. Dodajemy drobno posiekany czosnek i dalej podsmażamy.
4. Jak kiełbaska i cebulka się usmażą i podduszą dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
5. Podajemy tak jak na zdjęciu, albo mieszamy makaron z kiełbaskami i dopiero podajemy... Smacznego
P1010195.JPG

dodam że przepis jest dla osób lubiących musztardę, ponadto kiełbaski są na tyle smaczne, że nie trzeba dodawać keczupu!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Biała kiełbasa zupełnie inaczej by Syndi

Postprzez Syndi » 6 sty 2012, o 14:27

Dziś po sugestii V3rtyX'a zrobiłem to samo danie z musztardą tylko meksykańską kamis (chodziło o kulki gorczycy), natomiast zamiast pozostałych musztard dodałem żółtą pastę curry. Trzeba było ją tylko trochę rozcieńczyć i dodać więcej jogurtu. Natomiast do zaostrzenie użyłem VV.
Pychotka, smaczniejsze jest niż z samą musztardą.
Polecam <thumright>
u mnie to danie trafia do "stałego" repertuaru
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości