Danie na 4 osoby czas przygotowania do 30 min.
Trudność: prościzna
MAKARON:
- 1 paczka makaronu ugotowanego
- ok 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4-5 kropel oleju sezamowego
KIEŁBASA i SOS:
- 4-5 białych kiełbasek wieprzowych
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie 2 chluśnięcia "Mad Dog 357 Extreme Mustard" u mnie wersja przygotowana z przepisu wolencjusza
- 2 chluśnięcia musztardy gładkiej
- 2 chluśnięcia musztardy z ziarnami (np. francuska lub meksykańska - Kamisa)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy wedle uznania (pieprz, zielona pietruszka lub świeża kolendra, majeranek, cząber, bazylia... co kto lubi)
1. Makaron podsmażamy na teflonowej patelni z dodatkiem sosu sojowego i pod koniec smażenia dodajemy olej sezamowy.
2. Cebulki pokrojone w talarki podsmażamy i podduszamy (ma być miękka, a nie zesmażona!) na patelni z przykrywką, w między czasie dodając kawałki wyjętej z flaka białej kiełbasy.
3. Dodajemy drobno posiekany czosnek i dalej podsmażamy.
4. Jak kiełbaska i cebulka się usmażą i podduszą dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
5. Podajemy tak jak na zdjęciu, albo mieszamy makaron z kiełbaskami i dopiero podajemy... Smacznego
dodam że przepis jest dla osób lubiących musztardę, ponadto kiełbaski są na tyle smaczne, że nie trzeba dodawać keczupu!