szaryctf, spodziewam sie ozłocenia w trybie pilnym
CIASTECZKA/BATONIKI bakaliowe
składniki:
a. 1,5 szklanki płatków gryczanych/ryżowych/poppingu z amarantusa/quinoa/co tam chcesz, ja ostatnio użyłam owsianych, ale jak mają być bezglutenowe to wybierz coś ze składników dozwolonych
b. garść potłuczonych orzechów (u mnie ostatnio włoskie, laskowe i migdały w proporcjach nieznanych)
c. szklanka rodzynek, żurawiny, pokrojonych fig, daktyli, suszonych jabłek, śliwek, co lubicie najbardziej
d. 1/4 szklanki sezamu i wiórków kokosowych (bo się już kończyły i nie miałam pomysłu jak je zużyć)
e. przyprawy wg uznania: kardamon, cynamon, wanilia, dragonfire extreme powder, kakao do pieczenia (gorzkie), szczypta soli, ew łyżeczka cukru
f. 3banany, najlepsze są takie z brązowymi plamami, wtedy nie ma potrzeby dosładzania
g. 3łyżki oleju rzepakowego
wykonanie jest banalne:
1. w jednej misce mieszamy wszystkie suche (a-e) składniki, w drugiej przygotowujemy papkę z bananów i oleju - można to zrobić widelcem, choć blenderem jest szybciej (za to jest więcej zmywania, ale to twój wybór )
2. obie masy łączymy, jeśli uznasz, że masa jest zbyt rzadka to dosyp więcej płatków, lub dodaj ze 2 łyżki mąki ryżowej, albo kukurydzianej
3. blachę wykładamy papierem do pieczenia
4. żeby powstały ciasteczka to kręcimy z masy kuleczki (ew można obtoczyć w wiórkach kokosowych/sezamie), żeby zrobić batoniki całą masę rozpłaszczamy równo na blaszce do pieczenia na grubość ok 1cm i po ostynięciu kroimy w batonikowy kształt, można je wtedy zawinąć w pergamin i tak transportować do pracy/szkoły
5. pieczemy ok 25minut, niestety nie wiem w jakiej temperaturze, bo mój szalony piekarnik mi nie udziela takich informacji, więc co jakiś czas należy do nic zerkać. wyjmujemy jak będą lekko zbrązowione i wysuszone z wierzchu
mógłby to być też spód do ciasta.
są nieprzyzwoicie pyszne, zdrowe i wegańskie. czego chcieć więcej?
jak będę miała chwilę to ci machnę przepis na bezmleczny sernik.