Pieczone baklazany/Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Pieczone baklazany/Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą

Postprzez V3rtyX » 27 lis 2011, o 17:08

skladniki:
-baklazany
-sol
-pieprz
-oliwa z oliwek
-czosnek
-sok z cytryny
(-przyprawy)

Baklazany kroimy na 4 czesci, solimy i odstawiamy. Po +-1 godzinie wylewamy sok ktory wyciekl z baklazanow, wyciskamy resztki soku. Baklazany polewamy oliwa z oliwek i sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem (i przyprawami). Pieczemy w piekarniku 40-60 minut.
Obrazek
Ostatnio edytowano 27 lis 2011, o 20:34 przez V3rtyX, łącznie edytowano 1 raz
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pieczone baklazany

Postprzez wolek68 » 27 lis 2011, o 20:23

Dorzuce tutaj super smaczny przepisik.

Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą.

Składniki:
2 bakłażany,
250g sera feta,
1 cebula,
1 jajko,
100g sera żółtego,
sok z cytryny,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka,
sos tzatziki.

Jak przyrządzić?
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i skropić sokiem
z cytryny. Opiekać 15min. w piekarniku skórką do góry na oliwie.
Przyrządzić farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić aż będzie
miękki. Dodać pokruszony ser feta,jajko i czosnek. Po odparowaniu
przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Farszem wypełnić
połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180
stopni. Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min. Podawać polane
greckim sosem tzatziki.

Jak podawać?
Podawać od razu na gorąco,polane sosem greckim tzatziki.

Sos tzatziki

Składniki:
- 0,5 l dobrego jogurtu,
- 1 świeży ogórek,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżka koperku,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól,
- świeży zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?
Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez
praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę
soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do
lodówki.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Pieczone baklazany/Bakłażany faszerowane szpinakiem i fe

Postprzez Polishteam » 27 lis 2011, o 21:36

Czy bakłażan jak się "czegoś" nie zrobi gorzknieje ??
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Pieczone baklazany/Bakłażany faszerowane szpinakiem i fe

Postprzez V3rtyX » 27 lis 2011, o 21:46

Zeby pozbyc sie gorzkiego smaku mozna posolic baklazany, po godzinie wyplynie z nich sok i baklazany powinny byc mniej gorzkie. Poza tym te odmiany dostepne w Europie sa o wiele mniej gorzkie niz te "tradycyjne"
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Pieczone baklazany/Bakłażany faszerowane szpinakiem i fe

Postprzez Polishteam » 27 lis 2011, o 21:50

Muszę w końcu zrobić, zrobić bakłażany, bo jeszcze nic z nich nie robiłem. Żałuje, że nie kupiłem ostatnio u siebie na Zjazdowej, bo były po 5zł za 5kg.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Pieczone baklazany/Bakłażany faszerowane szpinakiem i fe

Postprzez Justysia » 16 gru 2011, o 10:45

mmmm bakłażany są przepyszne, szkoda że u nas tak drogie. Koło mnie 8zł/kg więc jak na warzywo to tanio nie jest. Ale dziś robię. Pewnie na zjazdowej już nie ma...?
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pieczone baklazany/Bakłażany faszerowane szpinakiem i fe

Postprzez hanka » 16 gru 2011, o 13:01

plus jest taki, że są dość lekkie, więc nie wychodzi znowu tak strasznie drogo
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości