przez wolek68 » 27 lis 2011, o 20:23
Dorzuce tutaj super smaczny przepisik.
Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą.
Składniki:
2 bakłażany,
250g sera feta,
1 cebula,
1 jajko,
100g sera żółtego,
sok z cytryny,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka,
sos tzatziki.
Jak przyrządzić?
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i skropić sokiem
z cytryny. Opiekać 15min. w piekarniku skórką do góry na oliwie.
Przyrządzić farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić aż będzie
miękki. Dodać pokruszony ser feta,jajko i czosnek. Po odparowaniu
przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Farszem wypełnić
połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180
stopni. Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min. Podawać polane
greckim sosem tzatziki.
Jak podawać?
Podawać od razu na gorąco,polane sosem greckim tzatziki.
Sos tzatziki
Składniki:
- 0,5 l dobrego jogurtu,
- 1 świeży ogórek,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżka koperku,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól,
- świeży zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez
praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę
soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do
lodówki.