Składniki:
0,5 kg mielonego (ja użyłem drobiowego)
0,5 kg makaronu (ja użyłem 0,25 Rigatoni i 0,25 Fusilli)
0,5 kg pieczarek
kawałek smażonej piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
1 papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 l sos bolognese (mój był z papierka ), ale można użyć przecieru z przyprawami, sosu pomidorowego itp.
150g ser cheddar
50g ser gouda
125g mozzarella
sól, pieprz oraz chili suszone w proszku
tłuszcz do smażenia
3 rodzaje sera
Reszta składników
Makaron robimy aby był aldente (po ugotowaniu odkładamy na bok)
Kroimy pieczarki, paprykę w kostkę, cebulę w kostkę, czosnek miażdżymy
Cebulę podsmażamy na oleju(oliwie), dodajemy pokrojone pieczarki (solimy je aby puściły soki), i chwilę smażymy na patelni. Następnie dodajemy pierś z kurczaka oraz paprykę oraz rozgnieciony czosnek. Doprawiamy pieprzem i papryką chili.
Mielone doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy.
Dokładamy pieczarki z dodatkami i wszystko razem chwilę dusimy.
Następnie bierzemy naczynie żaroodporne i układamy w nim składniki. (najlepiej jednak użyć osobnych naczyń, 1 naczynie = 1 porcja)
Na sam spód dajemy makaron.
Następnie sypiemy serem gouda i polewamy 1/3 sosu.
Następnie mięso z pieczarkami i polewamy znowu sosem.
Następnie układamy ser mozzarella oraz trochę seru cheddar.
Potem kolejna warstwa makaronów, reszta sosów i ser.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. Musi nam się rozpuścić ser i trochę przyrumienić.
Ja do picia użyłem Wino półsłodkie czerwone Flaska.
Smacznego !!!