Strona 1 z 1

Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 5 lis 2011, o 07:37
przez szaryctf
2,5 kilo ogórków
1,5 główki czosnku[rozgnieść]
4 łyżki soli kamiennej
pół kilo cukru
8 łyżek oleju
1 i pół szklanki octu
1 i pół łyżeczki chili
5-10 świeżych habanero lub innych o ostrości 200.000 +
sól, ocet, cukier, olej, paprykę wrzucić do blendera i zrobić z tego zalewę ogórki umyć przekroić na 2 lub na 4 części do miski dodać wszystkie składniki wymieszać odstawić do następnego dnia .Na drugi dzień ładować do słoików pasteryzować około 10-15 min. gotowe
SMACZNEGO
pasteryzować krótko wtedy będą chrupiące ogóreczki, polecam są rewelacyjne i lekko pikantne

Re: Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 5 lis 2011, o 11:10
przez wolek68
No to załatw mi teraz ogórki hi,hi..

Re: Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 10 lis 2011, o 13:56
przez szaryctf
No to by było trudne ale łatwiej by mi było wysłać ci 1 słoik na spróbowanie :D

Re: Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 10 lis 2011, o 14:36
przez wolek68
Nie trzeba też porobiłem pare rodzajów ogórków z chili :-)

Re: Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 7 sie 2013, o 06:15
przez Wiking
To ja miale skylka duzych ogorkow, cebule, cukinie, papryke i chilli, i zrobile taka "salatka".. (Mixed picles?)

Zima bede bardzo dluga, i trzeba miec jakies zapasy, nie?
Przepis na zalewe:
1,75 L wody
0,5 L octa 8%
250gr cukier
60 gr sol kamienna
Lisc laurowy, ziele angielskie, gozdiki, gorczyca (nasionka)
20 min na 85°C sterilizacja w piekarniku, ze by sie niepsulo.
Obrazek

Re: Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 24 sie 2013, o 07:17
przez kevin222
fajnie wyglądają...zrobię w tym roku parę takich :)

Re: Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 24 sie 2013, o 09:24
przez sic
kevin222 je-bie od ciebie reklamiarzem na kilometr...

Re: Ogórki konserwowe inaczej

PostNapisane: 24 sie 2013, o 11:00
przez karlos
bocik ?