Wczoraj zakupiłem flądrę, a dzisiaj sobie zrobiłem, proste jak konstrukcja cepa, ale co tam podzielę się z wami
- Flądra (ilość dowolna)
- Cytryna
- Sól
- Mąka
Flądrę myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie każdą sztukę okraszamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 10-20 minut.
Kolejny raz obsuszamy ryby i delikatnie solimy.
Następnie każdą sztukę obtaczamy dokładnie w mące( możemy do mąki też dodać trochę soli) i otrzepujemy z nadmiaru mąki.
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju po około 4 minuty na stronę (pamiętajmy, że ta rybka jest dosyć chuda i może nam się szybko spalić na wiór - Info by Syndi )
Wyjmujemy na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. podajemy z cytryną i ewentualnie kawałkiem masła.
Smacznego