Karp w sosie - by Syndi

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Karp w sosie - by Syndi

Postprzez Syndi » 1 lis 2011, o 13:08

To jest mój przepis, więc nie znajdziecie go nigdzie indziej :D
(jak będę robił - to wstawię foty - a na razie dokładnie opiszę)

Potrzebne będą:
ok. 1 kg ryby, sos do pieczeni knora albo winiar, 2 cebule, kilka suszonych grzybów, kostka rosołowa, jogurt naturalny, naczynie żaroodporne.

Do żaroodpornego naczynia wrzucić:
- na dół podsmażoną cebulkę;
- rybę w kawałkach (karp, amur, tołpyga - można też łososia) - lekko posolić i lekko usmażyć - ma być miękka i niedosolona (to ważne);
- posypać wcześniej namoczonymi we wrzątku i pokrojonymi suszonymi grzybami (wody po grzybach nie wylewać!);
- opcjonalnie: namoczone rodzynki albo pokrojoną natkę (ale nie jedno i drugie).
- zalać sosem i wstawić do piekarnika tak długo aż sos będzie "bąblować".

Sos:
- na wodzie z grzybów zrobić sos pieczeniowy dodając 1 kostkę rosołową;
- jogurt (duży kubek) wymieszać z czubatą łyżeczką mąki (żeby zgęścić sos);
- jak sos się zagotuje, dodać jogurt z mąką i mieszając doprowadzić do wrzenia (sos z jogurtem jest w proporcjach ok. 1,5 / 1) - sprawdzić konsystencję sosu: jak z gęsty dodać wody i dosolić, jak za rzadki dodać roztartej mąki z jogurtem (żeby się kluchy nie porobiły)
- spróbować sos! MUSI BYĆ LEKKO PRZESOLONY! - jak za mało to dosolić solą albo wegetą;
- wlać sos na rybę - tak żeby cała była zakryta.

Najważniejsze jest to, żeby rybka była niedosolona, a sos lekko przesolony - następuję mieszanie się smaków <thumright>
- polecam wersję z rodzynkami (słodko - słono - kwaśne)
- filety raczej się nie nadają - bo przylegają do siebie i nie przejdą wtedy sosem;
- z ryb morskich najlepiej wychodzi z łososiem i belloną (dorszowate się rozpadają)

Smacznego!
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Karp w sosie - by Syndi

Postprzez wolek68 » 3 lis 2011, o 13:05

Przepisu nie próbowałem więc nie wiem jak to smakuje.Karpia jako ryby nie lubie ani lina i tym podobnych.
Ale dawno temu z racji że moja teściowa na wigilie spozywa karpie,więc bedac u mnie na wigilii zrobiłem karpia słodko -kwasnego.
O dziwo mi i wszystkim smakował:

Karp w słodko kwaśnym sosie (proporcje dla 4-6 osób)

Składniki:
... 1 duży karp (1-1 1/2 kg), 4 łyżki mąki, łyżeczka soli, 1/2 szklanki oleju do smażenia, 4-6 pieczarek lub gąsek oczyszczonych, pokrojonych w cząstki, 1 średnia obrana cebula pokrojona w piórka, 1 średnia świeża lub mrożona papryka, pocięta w paski, 2 łyżki oleju jadalnego.
Sos
1/2 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi z 1 łyżką wody, 1 1/2 łyżeczki cukru, 1 1/2 łyżki wódki wyborowej, 1 1/2 łyżki octu (6%), 2 łyżeczki pasty pomidorowej, łyżeczka keczupu, 1/4 łyżeczki przyprawy chili, 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:
1. Rybę sprawić, głowę zostawić. Pokroić na 4 części i natrzeć solą, a następnie mąką. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć rybę i smażyć na średnim ogniu z każdej strony. Jeżeli łatwo będzie można usunąć kręgosłup - ryba jest usmażona (czynność tę wykonujemy przed podaniem). Rybę wyłożyć na czystą ściereczkę, aby madmiar oleju wsiąkł w płótno, ułożyć na żaroodpornym półmisku i wstawić do ciepłego piekarnika. (W Chinach całą rybę smaży się w głębokim oleju przez 6-10 min).
2. Sos
Mieszamy wszystkie składniki sosu, tj:
2 łyżeczki oleju rozgrzać na patelni, włożyć cebulę, smażyć przez minutę na dużym ogniu, mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną, grzyby i paprykę, wymieszać. Smażyć przez 2 min, stale mieszając, wlać sos sojowy, gotować tak długo, aż sos zgęstnieje.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Karp w sosie - by Syndi

Postprzez Syndi » 24 gru 2012, o 13:28

SOS PIERNIKOWY DO KARPIA
karpia przygotować tak jak na początku wątku...
SOS:
- kręgosłupy z karpi, mogą być też łby - wrzucić na lekko osoloną wodę (ok 1/2 l), podgotować, zdjąć szumę.
dodać do rosołu:
- marchewkę,
- pietruszkę,
- kawałek pora,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego;
gotować ok. pół godziny. Wystudzić, przecedzić, wyjąć kawałki mięsa z kręgosłupów i dodać do rosołu razem z warzywami (przyprawy wyrzucić), następnie dodać:
- kawałek piernika lub 3-4 pierniczki "katarzynki";
- łyżkę miodu;
- można też dodać kawałki owoców suszonych z suszu (morele, daktyle, śliwki) - jeżeli potrawę przygotowujemy w Wigilię - albo powidła śliwkowe;
całość zblendować; dodając lub nie - do smaku:
- przyprawę do piernika, doda gorzkiego posmaku sosowi.
Smak sosu powinien być słodko-słony z dopełnieniem gorzkim.
POTRAWA:
sosem zalać usmażonego karpia i podpiec w piekarniku.
Na karpia uprzednio można (nie trzeba) ułożyć posiekane suszone sparzone grzyby albo sparzone rodzynki.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości