Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym

Postprzez Polishteam » 22 paź 2011, o 17:18

Dosyć szybka i smaczna potrawa.

Składniki:
- kawałek polędwiczki wieprzowej
- grzyby - mogą być pieczarki (ja użyłem "świeżych" mrożonych koźlarków i prawdziwków)
- śmietana 18% może być "bardziej tłusta" byle nie była zbyt gęsta ( z tego mamy sos)
- makaron typ rurka np. RIGATONI
- czosnek
- sól, pieprz
- pasta truflowa lub trufla - opcjonalnie

Makaron gotujemy Al dente odstawiamy, grzyby przesmażamy na patelni na odrobinie oleju (jeśli mrożone to na suchej patelni), następnie odstawiamy na bok.
Następnie na patelni podsmażamy mięso, możemy je lekko popierzyć, ale nie polecam solić bo zrobi się twardawe. Gdy nam się już przyrumieni dodajemy grzyby i wszystko smażymy około minuty, następnie wlewamy śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku i dusimy na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty czosnek, (ewentualnie pastę truflową lub płatek "trufli") mieszamy i dodajemy makaron. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy na wolnym ogniu i podajemy.
Można dodatkowo oprószyć serem np. parmezanem

179
Smacznego.

P.S.
Jeśli użyjemy świeżej Trufli to naprawdę wystarczy jej odrobinka (plasterek grubości 1mm). trufla jest bardzo aromatyczna.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości