Dosyć szybka i smaczna potrawa.
Składniki:
- kawałek polędwiczki wieprzowej
- grzyby - mogą być pieczarki (ja użyłem "świeżych" mrożonych koźlarków i prawdziwków)
- śmietana 18% może być "bardziej tłusta" byle nie była zbyt gęsta ( z tego mamy sos)
- makaron typ rurka np. RIGATONI
- czosnek
- sól, pieprz
- pasta truflowa lub trufla - opcjonalnie
Makaron gotujemy Al dente odstawiamy, grzyby przesmażamy na patelni na odrobinie oleju (jeśli mrożone to na suchej patelni), następnie odstawiamy na bok.
Następnie na patelni podsmażamy mięso, możemy je lekko popierzyć, ale nie polecam solić bo zrobi się twardawe. Gdy nam się już przyrumieni dodajemy grzyby i wszystko smażymy około minuty, następnie wlewamy śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku i dusimy na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty czosnek, (ewentualnie pastę truflową lub płatek "trufli") mieszamy i dodajemy makaron. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy na wolnym ogniu i podajemy.
Można dodatkowo oprószyć serem np. parmezanem
Smacznego.
P.S.
Jeśli użyjemy świeżej Trufli to naprawdę wystarczy jej odrobinka (plasterek grubości 1mm). trufla jest bardzo aromatyczna.