Skladniki:
0.5kg mielonego miesa wolowego
1 duza cebula
4 duze zabki czosnku
2-3 jalapeno
1 cayenne
5-6 tabasco
bulion wolowy
czekolada 85%
cukier
sos pomidorowy
chipotles adobados
Mix przypraw:
1 lyzka papryki slodkiej
1 lyzka pieprzu cayenne
0.5 lyzki pieprzu czarnego
1/4 lyzki kminu
1/4-1/2 lyzki oregano
Pasta chili:
1 ancho poblano
2 guajillo
10 de arbol
4 suszone chipotle morita
Ancho, guajillo, de arbol i chipotle morita moczymy przez kilka godzin. Pozniej wrzucamy do blendera i blendujemy az uzyskamy paste(proponuje dodac 3 lyzki wody w ktorej moczyly sie papryki).
Na olwie z oliwek smazymy cebule przez 2 minuty, dodajemy czosnek, drobno pokrojone jalapeno, cayenne i tabasco i smazymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy mix przypraw, smazymy przez 30 sekund i wrzucamy mieso. Po 5 minutach smazenia dodajemy 3-4 lyzki naszej pasty chili, bulion wolowy i mieszamy. Teraz mozna dodac troche brazowego cukru i 1-2 kostki czekolady 85%. Wlewamy sos pomidorowy, dodajemy chipotles adobados razem z sosem. Mieszamy i gotujemy przez 30 minut az czesc wody odparuje.
Mozna tez dodac fasole, kukurydze, piwo itp.(ja dodalem tylko 1 puszke czerwonej fasoli bez zalewy)