Chlebek

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Chlebek

Postprzez Sargento Garcia » 13 lut 2012, o 14:10

Kro robi ten je :twisted:
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Chlebek

Postprzez Syndi » 13 lut 2012, o 20:57

Chlebek z Moulinexa (2 łopatki do mieszania ciasta).
- na zdjęciu pokazuję, że łopatki wyjmuje po zakończeniu mieszania ciasta 1:55 - 1:45 do zakończenia programu (więc zostają tylko 2 małe dziurki, a nie wychełtane dziury po łopatkach).
Od góry posypane kminkiem (skórka smakuje wtedy jak stare dobre wojskowe suchary :D )
- kminek (lub inną posypkę, np. siemię lniane, mak, sezam, czarnuszkę) podczas wyjmowania łopatek zostaje posypany po chlebku - i ubity (wmasowany) w chleb mokrą ręką, żeby nie odpadał po upieczeniu.
ch2.JPG

ch1.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Chlebek

Postprzez wlodizw » 13 lut 2012, o 21:05

Melduj, jak smakuje
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Chlebek

Postprzez Syndi » 13 lut 2012, o 21:09

ten chlebek jest z siemieniem lnianym i pestkami dyni, a tylko z góry posypany kminkiem (często taki robię) i smakuje jak chlebek z siemieniem lnianym i pestkami dyni... :D
natomiast skórka od góry (jak wspomniałem w poście powyżej) ma smak legendarnych sucharów wojskowych SU-2... tadaaaaam
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Chlebek

Postprzez wlodizw » 13 lut 2012, o 21:11

Padam na cyce jak SU-2...
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Chlebek

Postprzez Sargento Garcia » 13 lut 2012, o 21:49

SU-2 to smak mojego dzieciństwa :)
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Chlebek

Postprzez Polishteam » 14 maja 2012, o 17:34

Dzisiaj dostałem od znajomego z pracy. To jest prawdziwy chleb zrobiony z mąki orkiszowej TYP 2000, na zakwasie z dodatkiem Żurawiny oraz śliwka, wyrabiany ręcznie i pieczony w piekarniku.

Jest bardzo smaczny i bardzo długo jest świeży.

757

756
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Chlebek

Postprzez wlodizw » 3 wrz 2012, o 19:29

Wiele osób z forum chciało kupić urządzenie do pieczenia chleba.
W Tesco jest teraz do kupienia bardzo tanio od 30.08. do 12.09.2012r.
http://itesco.pl/pobierz/gazetki/27/27- ... online.swf
strona 7.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Chlebek

Postprzez Oliwka » 1 sie 2013, o 19:28

Chleb żytni na zakwasie

Składniki

240g wrzątku
360g mąki żytniej
50g zimnej wody
200g zakwasu żytniego
sól

wrzatek mieszamy z 60 g maki zytniej i odstawiamy na min godzine (miksujemy tak dlugo az grudek nie bedzie).dodajemy do tego reszte skladnikow i miksujemy.ciasto jest bardzo klejące. wkladamy do formy/keksowki małej wysmarowanej maslem i obsypanej otrębami.odstawiamy na ok 6 godzin az podwoi objetość. przed samym pieczeniem skropic wodą. piec w temp 210 stopni przez 50 min
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Oliwka

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 85
Images: 7
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 18:09
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Chlebek

Postprzez Tinka » 1 sie 2013, o 20:18

Rewelacyjne wypieki... do tego świeże masło... nic więcej nie potrzeba :) ja w przyszłym tygodniu zamierzam zrobić bułeczki ziołowe z pomidorami suszonymi :) na pewno umieszczę ich zdjęcia tutaj :)
Avatar użytkownika
Tinka

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 28 lip 2013, o 21:09
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

cron