Zakwas
Zakwas można zrobić na 2 sposoby wolny 1-2 tygodnie do pierwszego chlebka i szybki jak masz wolne 4-5 godzin.
jak zrobić tradycyjną metodą nie będę pisał bo to można znaleźć wszędzie, ja zrobiłem na szybko bo kiedyś zmarnowałem porcję tradycyjnego i musiałem sobie jakoś poradzić.
Bierzemy 2 łyżki mąki żytniej razowej typ 2000 i 1 dkg drożdży piekarskich ( czyli najzwyklejszych z paczki ze sklepu) dodajemy wody i rozrabiamy do konsystencji śmietany, przykrywamy zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrosnięcia.
jak wyrosną mieszamy dodajemy trochę mąki i znowu pozwalamy im rosnąć i znowu rośnie i znowu mieszamy i znowu dodajemy maki i tak do uzyskania odpowiedniej ilości zakwasu.
Jeśli zauważysz że już nie chcą rosnąć to dodajesz 1-2 łyżki mąki razowej i wody rozrabiasz aż ładnie się maka rozprowadzi, i tak powtarzasz dokarmianie aż otrzymasz odpowiednią dla siebie ilość zakwasu, pamiętając że cały czas trzeba je dokarmiać i ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeśli zapewnisz im odpowiednią temperaturę 25-30 stopni to po 1-2 dniach dokarmiania drożdży masz już zakwas pachnący kwaskiem.
no i teraz chlebek, porcja na 1 średniej wielkości keksówkę :
Bierzemy 1 pełna szklankę mąki żytniej razowej ( najlepiej typ 2000 prosto z młyna) wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem ciągle mieszając do uzyskania bardzo gęstego kiślu, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wystygnięcia.
po wystudzeniu dodajemy zakwas nie mniej niż 1/2 szklanki ( można więcej bo nie ma to wpływu na końcowy efekt ale im więcej zakwasu czyli drożdży tym więcej białka zawiera chleb i jest bardziej sycący), dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
No i rano zaczynamy zabawę czyli wyrabianie ciasta.
na stolnicę wsypujemy 1-2 szklanki mąki razowej wykładamy wyrośnięte ciasto z garnka dodajemy 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, 4-6 łyżeczek cukru i zaczynamy wyrabiać cały czas podsypując mąką aż ciasto przestanie się przyklejać do rak ( zajmuje to od godziny do dwóch w zależności od ilości ciasta i jakości mąki.
formę na ciasto smarujemy oliwą posypujemy mąką i do tak przygotowanej foremki wkładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię.
w elektrycznym piekarniku wkładamy najniżej jak się da blachę, wlewamy 1-2 szklanki wody i wstawiamy w nią foremki z chlebkiem podgrzewamy piekarnik do 30 stopni i zostawiamy chleb w nim utrzymując temperaturę 30-40 stopni aż do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości.
Jak wyrośnie włączamy piekarnik ale UWAGA tylko górna grzałkę i ustawiamy 130-140 stopni jak już się prawie upiecze mniej więcej 1,5 -2 godziny, zwiększamy temperaturę do 160-170 stopni ale już włączając dolną i górną grzałkę i dopiekamy chlebek 20-30 minut do uzyskania odpowiedniego kolorku.
w czasie pieczenia należy go posmarować 3-4 razy roztworem wody i maki w celu uzyskania ładnej, lśniącej skórki.
po upieczeniu wyjmujemy z formy i możemy go zostawić do następnego dnia w ciepłym piekarniku żeby sobie powoli wystygł i dojrzał, czas dojrzewania razowców na zakwasie to 12-16 godzin.
Chleb razowy żytni wymaga sporo wysiłku ale za to nic lepszego nie ma niż domowy razowiec ze smalcem z cebulką i skwarkami
Zanim opanowałem wyrób i wypiek to z 5 razy wszystko wylądowało w koszu za to teraz wychodzi 100/100
WAŻNE : Żytni chleb sam w sobie jest tak ciężki że należy go piec od góry, inaczej ciasto podrośnie i opadnie dając nam w efekcie przepiękny zakalec o smaku i kolorze gliny.
Życzę udanych wypieków i SMACZNEGO