Nadziewane cyklony

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Nadziewane cyklony

Postprzez Sargento Garcia » 26 wrz 2011, o 20:25

Przepis jest prosty jak fizyka kwantowa :lol: wybaczcie więc, że nie będę się rozpisywał szczegółowo.

Każdy z Was robił choć raz w życiu gołąbki - no właśnie! to robimy w 90% wszystko tak samo
Przygotowujemy dokładnie taki sam farsz:
- mielone mięso (ja dałem 25 deko na 12 cyklonów)
- sól
- pieprz
- ryż (moim zdaniem do tej potrawy nie pasuje kasza)
Mieszamy wszystko razem (zawsze mieszam mięso z ryżem w proporcjach 60:40) i odstawiamy farsz na kilkanaście minut do lodówki aby się "przegryzł". W tym czasie usuwamy z cyklonów gniazda i pestki

98

a następnie powoli napychamy farsz do wydrążonych cyklonów - powoli aby weszło go maksymalnie dużo :D

99

Następnie układamy cyklony w garnku pionowo i w miarę ciasno, aby farsz nie wypadł i gotujemy. Od tego miejsca postępujemy dokładnie tak samo jak z gołąbkami. Po ugotowaniu dodaję do wody koncentrat pomidorowy, zabielam śmietaną i robię sos pomidorowy - bo tak właśnie lubię ;)

100

Podejrzewałem, że cyklony podczas gotowania i w połączeniu z mięsem, ryżem i śmietaną stracą moc (i faktycznie straciły ją prawie całkowicie) więc od razu ugotowałem je z ćwiartkę czerwonej bhut joloki :twisted:

Ta potrawa ma jeden minus: przed jedzeniem jest trochę zabawy z usuwaniem skórki okrywającej miąższ (czasami odchodzi cała za jednym pociągnięciem, a czasami... niestety nie). Wyporny smak rekompensuje jednak ta drobna niedogodność.

FINISH

Dodam tylko, że tak samo robię od lat z papryka słodką (nie dodaję do tego tylko butha) - super wygląda w garnku w trzech kolorach
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez Syndi » 26 wrz 2011, o 20:35

często robię podobną potrawę - szczególnie z cyklona. Ostatnio zmodyfikowałem przepis i zamiast ryżu dodaję bardzo drobno poszatkowaną i podsmażoną: białą kapustę + cebulkę (warto spróbować).
Natomiast fakt - w tej potrawie skórka - szczególnie cyklona jest wyjątkowo twarda i lepiej jej nie jeść.
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez Sargento Garcia » 26 wrz 2011, o 20:38

z kapustą i cebulą nie próbowałem.

Dzisiaj gotowałem na dwa garnki: mniejszy dla siebie i większy dla reszty klanu, bo moje dzieciaki uwielbiają nadziewana paprykę :lol:
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez wlodizw » 26 wrz 2011, o 20:39

Awangarda w kuchni ;) Oj, trzeba będzie przetestować, tym bardziej, że "troszeczkę" lubię cykloniki :D
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez Sargento Garcia » 26 wrz 2011, o 20:41

robi się je tak samo szybko jak zjada
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez V3rtyX » 26 wrz 2011, o 20:53

Ja wole pieczone w piekarniku i posypane serem. Najpierw mieso smaze na oliwie z oliwek razem z przyprawami(papryka slodka, cayenne, pieprz, oregano itp), dodaje cebule, czosnek i smaze przez +- 5 min. Mozna dodac inne warzywa np baklazana. Farsz odstawiam na godzine, nafaszerowane papryki posypuje serem i wsadzam do piekarnika na 30 minut.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez Sargento Garcia » 26 wrz 2011, o 20:55

Ooooooo ciekawe rozwiązanie - przetestuje następną razą !

Skoro nie piszesz to rozumiem że piekarnik na 180 stopni
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez V3rtyX » 26 wrz 2011, o 21:07

Skoro nie piszesz to rozumiem że piekarnik na 180 stopni

<thumright>
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez Sargento Garcia » 26 wrz 2011, o 21:11

Nooooo to już wiem co będzie na weekendowy obiad <salut>
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Nadziewane cyklony

Postprzez karlos » 26 wrz 2011, o 21:30

Przepis bardzo fajny i również popieram myśl V3rtyX! Po pieczeniu w piekarniku więcej aromatu pozostanie w paprykach bo wiadomo jak to jest z gotowaniem... to co najlepsze ucieka do wywaru.
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości

cron