Strona 1 z 1

co dobrego z dyni?

PostNapisane: 25 wrz 2011, o 11:52
przez hanka
jako, że sezon na dynię trwa i nie wiecie co z niej dobrego zrobić wrzucam przepis na zupę na dobry początek


KREMOWA ZUPA Z DYNI
na dwie porcje:
- pół małej dyni - obranej i pokrojonej w drobną kostkę
- 3 łyżki stołowe masła, albo innego tłuszczu,
- 1 duży ząbek czosnku - rozgnieciony
- 1 duża cebula - obrana i pokrojona
- 3 szklanki wywaru z warzyw (od biedy może być z kostki)
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy (głównie dla koloru, można pominąć, ale bez niej wychodzi bura breja zamiast ślicznego pomarańczoweo kremu ;) )
- sól i pieprz
- dla chętnych odrobina curry
- 2 płaskie łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- mleko lub śmietana do zabielenia
- opcjonalnie ostrość jakaś, ale ja tę zupę lubię łagodną, więc nic nie dodawałam


CZYNNOŚCI ZASADNICZE:
1 W rondlu o grubym dnie topimy masło. Wrzucamy dynię, cebulę i czosnek. Na wolnym ogniu podsmażamy wszystko aż cebulka i czosnek się zezłocą a dynia trochę zmięknie.
2 Dodajemy wywar z warzyw, przyprawy i przykrywamy rondel. Gotujemy aż dynia będzie miękka.
3 Teraz miksujemy wszystko na krem, najwygodniej będzie blenderem
4 Dodajemy mleka lub śmietanki, mieszamy dokładnie.

tada!

jak macie jeszcze jakiś pomysł na dynie to piszcie niżej 8-)

Re: co dobrego z dyni?

PostNapisane: 25 wrz 2011, o 18:09
przez wolek68
Zupa mleczna z dyni

SKLADNIKI:
Składniki
dynia (najlepiej pomarańczowa lub żółta)
2 litry mleka, cukier waniliowy
1 jajko, mleko, mąka (na kluseczki)
lub zamiast klusek ryż albo makaron
cukier do smaku
1. Dynię obrać, wydrążyć miąższ. Obraną dynię pokroić w kostkę, podlać wodą i dusić do miękkości. Zmiksować lub zgnieść przyrządem do duszenia ziemniaków.
2. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gdy zacznie się gotować, kłaść do niego łyżką małe kluseczki przygotowane z jajka, mąki i mleka. Ciasto na kluseczki powinno być gęste, tak by można je było prawie odcinać nożem. Zamiast kluseczek w tym momencie mozna wsypać ryż (odpowiednio do objetości mleka) lub makaron. Wówczas mleko z ryżem czy makaronem gotować ok. 5 minut przed wrzuceniem dyni.
3. Mleko z kluskami gotować ok. 10 minut i dodać potem zmiksowaną dynię. Wymieszać lekko. Gotować aż kluski będą miękkie.
4. Zupka jest bardzo smaczna, mozna dosłodzić cukrem. Ale jeżeli dynia jest słodka, to cukru nie dodawać.

Ta zupa mleczna to pamietam z dzieciństwa.
Obecnie dynie co roku robie marynowaną w occie.


dynia
1,5 litra wody
szklanka octu 10%
12 czubatych łyżek cukru
10 goździków
5 ziarenek ziela
sól

Dynię obieramy, miękką część odrzucamy, twardą kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy dynię i po zagotowaniu od razu wyjmujemy.
Odcedzoną dynię układamy w słoikach. Ze składników gotujemy zalewę, wrzącą zalewamy dynię. Słoiki natychmiast zakręcamy i przewracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Re: co dobrego z dyni?

PostNapisane: 26 wrz 2011, o 10:53
przez monisia_666
Krem z dyni:

-ok. 1 kg dyni pomarańczowej
-1,5 łyżki masła
-średnia cebula
-średnia słodka czerwona papryka
-1/4 szklanki ryży
-1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
-ser żółty, np.: cheddar do starcia i posypania zupy
-śmietana
-sól, pieprz czarny, pieprz cayenne


Wykonanie:
Obieramy i kroimy w kostkę dynię i cebulę.

DSC05677.JPG




Wywar:

DSC05680.JPG



Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę, a gdy ta się zeszkli, również dynię. Dusimy, od czasu do czasu podlewając wywarem.

DSC05678.JPG


Kolejno dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i ryż. Dalej dusimy.

DSC05683.JPG

DSC05686.JPG



Kiedy ryż się ugotuje, miksujemy wszystko razem

DSC05688.JPG


i przyprawiamy do smaku.

DSC05689.JPG


No i efekt końcowy:)

DSC05690.JPG




A teraz idę jeść, bo jak PT wróci z pracy, to mi wszystko zje:)

Re: co dobrego z dyni?

PostNapisane: 26 wrz 2011, o 18:08
przez Polishteam
No i jak zwykle zaje... zupa <thumright>

Re: co dobrego z dyni?

PostNapisane: 8 paź 2011, o 16:09
przez eskafal
Ja ostatnio z dyni robiłem placki. Zasada taka sama jak przy plackach ziemniaczanych tylko główny składnik się zmienia. Dodałem trochę płatków owsianych żeby zgęstniało bo bardzo wodniste pierwsze wyszły. Dobra rada, posolić przed samym smażeniem bo sól wyciąga z dyni wodę i wszystko zaczyna pływać. Polecam bo dobre, szczególnie z jogurtem greckim (albo innych gęstym) :)