sos słodko-kwaśny z czerwonej papryki

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

sos słodko-kwaśny z czerwonej papryki

Postprzez binladen » 24 wrz 2011, o 07:40

To jest przepis który nie dawno dorwałem a który stanowi niezłą bazę do dalszych eksperymentów.
3 kg czerwonej papryki
30 dag papryki startej chili (w proszku 1 łyżeczka do kawy)
1/2 l oleju
1 i 1/2 szkl. octu 10%
3 kostki rosołowe
1 łyżeczka wegety
1/2 kg cukru
Paprykę zemleć na dużych oczkach i połączyć ze wszystkimi składnikami, gotować 20 min. Dodać do smaku:
liść laurowy, ziele angielskie, bazylie, oregano, 5 ząbków czosnku (rozdrobniony), 3 małe puszki koncentratu pomidorowego. Zagotować, gorące wkładać do słoików i odwracać do góry dnem.
Do sosu po pierwsze wrzuciłem ok. 100g red habanero mielonej z nasionami również na dużych oczkach. Wegete która przede wszystkim jest kurewsko słona zastąpiłem kucharkiem. Z takiego zestawu wychodzi ok. 10-12 słoików o poj. 180 ml
Avatar użytkownika
binladen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 121
Images: 459
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 17:54
Lokalizacja: podkarpacie
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: sos słodko-kwaśny z czerwonej papryki

Postprzez miziol » 24 wrz 2011, o 09:16

30 dag chili? Zgodnie z moimi obliczeniami wynosi to 300g więc tak jakby sporo :lol: 8-)
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:

Re: sos słodko-kwaśny z czerwonej papryki

Postprzez wolek68 » 24 wrz 2011, o 10:59

Te gówno Wegeta i kostka rosołowa i tyle oleju,ale pasztet!
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: sos słodko-kwaśny z czerwonej papryki

Postprzez binladen » 24 wrz 2011, o 13:03

Faktycznie. Przeoczyłem tą ilość tartej papryki bo wkleiłem dokładnie taki przepis jaki wpadł mi w łapy. Powinno być 30 g. Przy 300 g wyszedłby z tego sos bardziej kolekcjonerski :D
Avatar użytkownika
binladen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 121
Images: 459
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 17:54
Lokalizacja: podkarpacie
Pochwały: 1
Papryki:

Re: sos słodko-kwaśny z czerwonej papryki

Postprzez aldorn » 24 wrz 2011, o 15:37

Kolekcjonerski sos z 300g mielonej papryki na 3 kg słodkiej? Raczej wątpię, zwykły sos wyjdzie, chyba że da się mielone habanero, to moooże...
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

cron