Ostatnio robiłem coś takiego:
2 szklanki pokrojonego w kostkę Mango (2 małe)
1/2 szklanki posiekanej cebuli
2 Habanero, drobno posiekane
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 zmielony pieprz łyżka
1 łyżka soli
1 łyżka cynamonu
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżki skrobi kukurydzianej
W rondelku na średnim ogniu, stopić masło. Dodaj cebulę i Habanero. Mieszaj przez dwie minuty. Dodaj mango, sól, pieprz, cynamon i papryke. Mieszaj dodatkowe 2 minuty. Dodaj octu, wina i cukru brązowego cukru i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10-12 minut, aż dodatkowe wino i ocet są prawie całkowicie zredukowane, stale mieszając. Dodaj skrobie kukurydzianą i wymieszaj, aż dobrze się połączą. Zdjąć z ognia i ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Ja to robiłem na obiadek z grilowaną piersią indyczą i świeże warzywka do tego.Wersja z grilowaną tilapią też pychota(na foto).