Królik w ziołach prowansalskich

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez wlodizw » 27 sie 2011, o 02:58

Składniki na 1 kg mięsa:
-1 kg sprawionego królika
-10 łyżek oleju + 3 łyżki do smażenia
-4 łyżki octu winnego
-4 ząbki czosnku
-2 czubate łyżki ziół prowansalskich
-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
-Królika porcjujemy, myjemy i osuszamy
Obrazek


-W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy.
Obrazek
Obrazek



-Przygotowaną marynatą nacieramy królika i układamy w większym naczyniu (lepiej żeby było szersze niż wyższe). Zużywamy cała marynatę.
Obrazek


-Tak przygotowane mięso odstawiamy pod przykryciem do lodówki na całą noc. W miedzy czasie dobrze jest przewrócić mięso kilka razy, aby całe dokładnie przeszło marynatą.

cdn...
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez V3rtyX » 27 sie 2011, o 06:07

Proponuje uzyc swiezych ziol prowansalskich zamiast suszonych. Aromat jest o wiele lepszy :)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez Syndi » 27 sie 2011, o 07:57

bardzo dobrze :D , a jak się już zamarynuje to:
- najpierw podsmaż na patelni;
- i dopiero wtedy do piekarnika.
(będzie smaczniejszy)
podawać z sosem jogurtowo - grzybowym zrobionym na bazie sosu własnego po upieczeniu królika.
(wersja najprostsza: pól na pół jogurt naturalny i sos pieczeniowy jasny /knorra albo winiary/ zrobiony na bazie sosu własnego z upieczonego królika. Dodać trochę mąki do zagęszczenia + sól lub vegeta do smaku).
<smierc>
jak lubisz śmietanę to możesz zamiast jogurtu dać śmietanę, ale wtedy danie będzie "ciężkie"

...ja poproszę skrzydełko :mrgreen: ...
Ostatnio edytowano 27 sie 2011, o 11:40 przez Syndi, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez Arc » 27 sie 2011, o 10:37

Taki duzy szczur ;)
Avatar użytkownika
Arc

NOWY
 
Posty: 47
Dołączył(a): 14 maja 2011, o 11:46
Papryki:

Re: Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez wlodizw » 27 sie 2011, o 16:20

...cdn

-Na następny dzień, mięso smażymy z obu stron na złoty kolor.
Obrazek
Obrazek
- Następnie zalewamy je pozostałą marynatą, połączoną z małą ilością wody.
Obrazek
-Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1 godziny.
Syndi polecał z sosem, ale ja zjadłem po prostu z gotowanym kalafiorem i bułką tartą <thumright>
Obrazek
Polecam, bo wyszedł naprawdę dobry.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez miziol » 28 sie 2011, o 09:19

Według mnie z jakimś sosem wyglądał by smaczniej :D.
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:

Re: Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez Ludwik » 28 sie 2011, o 17:39

No ba, np. z takim MD357 collector's edition :D
Avatar użytkownika
Ludwik

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 79
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 00:48
Lokalizacja: Stalowa Wola
Papryki:

Re: Królik w ziołach prowansalskich

Postprzez miziol » 28 sie 2011, o 18:14

Nie o taki mi chodziło, ale jak kto woli, kto co lubi.
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości