Strona 1 z 2

Pikantne ogórki

PostNapisane: 20 sie 2011, o 09:25
przez Psyhe
Przepis pojawiał się tu i ówdzie i każdy go pewnie zna ,postanowiłem pokazać jak ja to robię

Niestety nie podam dokładnej ilości składników

Składniki
Ogórki
Papryka (u mnie Cyklon)
Ocet
Woda
Olej
Sól
Cukier
Pieprz
Gotowa mieszanka do konserwowania ogórków
Świerzy czosnek
Obrazek
Obieramy ogórki kroimy na mniejsze części ,solimy i czekamy kilka godzin aż wycieknie z nich zbędna woda
Obrazek
Do czystego słoika wsypuję trochę mieszanki do ogórków ,układam jednego Cyklona przekrojonego na pół ,posiekany ząbek czosnku i wlewam łyżkę oleju
Obrazek
Odsączone ogórki układam ciasno w słoiku i na wierch znowu papryka
Obrazek
Obrazek

Zalewa
Robiłem to mniej więcej tak że były 2 szklanki wody na 1 octu ,takie proporcję
Dodawałem do niej cukru ,ja chciałem by była dosyć słodka i szczypta pieprzu
Zresztą zalewę każdy może sobie zrobić jaka mu pasuje

Po zagotowaniu zalewam słoiki zakręcam obracam do góry dnem po schłodzeniu pasteryzowałem 4-5 minut
Obrazek

Ufff.... chyba wszystko :D

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 20 sie 2011, o 09:42
przez karlos
wygląda elegancko :)

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 20 sie 2011, o 19:05
przez wlodizw
Jak widzę cyklony to aż mną trzęsie... fart, że nie wylizałem monitora :lol:

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 20 sie 2011, o 19:30
przez Psyhe
A to prawda że to papryka "made i n poland" ? Bo już mam do niej sentyment :D

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 20 sie 2011, o 19:34
przez Justysia
jap, sprawdź nawet na www.thechileman.org :)

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 4 sie 2012, o 21:19
przez mivanbazmeg
Zrobiłem wczoraj według przepisu, cała twarz popalona a takie thai dragon słabe w mordz.... Siostra ma kumpla co ma ogórasy nie pryskane i w miarę od cywilizacji i za dużo ich ma i za darmo. NIe miałem papryk w ziołem wszystkie z krzaka zielone papryki thai i zacząłem kroić

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 5 sie 2012, o 09:50
przez emczer
Ja mam od cholery dużych ogórków, bo porosły za bardzo, więc sam się skuszę na kilka słoiczków krojonych.
Tylko nie za bardzo mam z czym, więc chyba pójdzie czerwone habanero jako wypełniacz kapsaicynowy :)

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 5 sie 2012, o 10:14
przez Justysia
Ja robię inaczej, przepis powiedzmy dla "ludzi" :D

4kg ogórków moczyć 4h
Po umyciu pokroić w 4 słupki i dodać 5 łyżek soli- wymieszać, zostawić na 6 godzin (odciągnie trochę wody).
6 łyżek oleju rozgrzać i zalać ogórki, dodać 2 główki czosnku drobno posiekanego i torebkę proszkowanego chili (sklepową torebkę :P oczywiście można też swoją mieszankę ale to już będzie raczej tylko dla nas samych do jedzenia ;) )Wymieszać.

Zalewa:
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
Rozgrzać, rozpuścić cukier, ostudzić
Zalać ogórki i zostawić na 10godzin, pasteryzować w słoikach 4minuty.

Można tez od razu pasteryzować jednak to pozostawienie ma sens, inaczej smakują. Polecam bo są pysznie słodko-kwaskowe i miziająco pikantne.

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 5 sie 2012, o 10:16
przez emczer
Będę się wzorować na Twoim przepisie, tylko dodam coś ostrzejszego, zobaczymy :D

Re: Pikantne ogórki

PostNapisane: 5 sie 2012, o 10:18
przez Justysia
Poważnie polecam bo są wyśmienite, do przegryzki, na imprezę do kanapki i fajnie wyglądają.