Pikantne ogórki

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Psyhe » 5 sie 2012, o 10:58

Justysia to znaczy się zalewa na samym occie ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1810
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Justysia » 5 sie 2012, o 12:08

Z tego co pamiętam one bardzo dużo sou puszczają ale wody można trochę dodać (szczerze powiem nie pamietam, z przepisu czytam i nic nie ma tu o wodzie, robiłam je 2 razy i pamiętam żeby jak odstały się w zalewie to puściły dużo soku)
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez mivanbazmeg » 5 sie 2012, o 20:58

Spróbuje też przepisu jak dojdzie nowa dostawa, zamieszam z Goronongiem już będą barwić. W sumie dziwny przepis bo prosty bez chrzanu itp... i takie są najlepsze. W sumie wole kiszone ogórki po wypróbowywaniu napiszę jak smakowały różne przepisy.
Avatar użytkownika
mivanbazmeg

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 92
Images: 0
Dołączył(a): 15 lut 2012, o 14:43
Lokalizacja: kraków, beskid niski zachodni
Pochwały: 1
Papryki: Habaner maya red, gorgorong yellow

Re: Pikantne ogórki

Postprzez AdamL » 6 sie 2012, o 01:56

Polecam przepis Justysi. Robię tak ogórki od kilku lat. Są świetne. Przepis ten sam, albo bardzo podobny. Z tego co widzę główna różnica to krojenie ogórków na grube (ok. 1 cm) plastry.
Z przepisów "ogórkowych" polecić jeszcze mogę sałatkę z dużych ogórków ze sporą ilością papryki słodkiej (tylko słodkiej, ale to można zmienić). Zalewa jest podobna, słodko-kwaśna, ale przepisu z pamięci nie podam. Jeśli będzie ktoś zainteresowany to poszukam i zamieszczę.
Avatar użytkownika
AdamL

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 84
Images: 153
Dołączył(a): 27 mar 2012, o 23:57
Lokalizacja: Legnica
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Justysia » 6 sie 2012, o 08:13

W sumie jadłam krojone na świartki ale też na grube takie....walce:P gdy ogórki są mniejsze, nie grube można pokroić własnie tak walcowato, też pycha.
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez holi00 » 30 sie 2012, o 21:05

nigdy nie robiłam tak ogórków tylko tradycyjnie całe małe ogóreczki na korniszony + po 1 ostrej papryczce podzielonej na pół i wybrane nasionka( teraz wiem że to cyklon jest) a zalewa tradycyjna na korniszony.
fajne są ostre i super pasują na przekąskę do wódki.
Avatar użytkownika
holi00

NOWY
 
Posty: 18
Dołączył(a): 29 lip 2012, o 21:44
Lokalizacja: Częstochowa
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Justysia » 31 sie 2012, o 11:51

Holi00 fajna sprawa, tylko żeby mieć czas na te wszystkie przetwory....:/
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez sic » 31 sie 2012, o 14:47

holi00 napisał(a):nigdy nie robiłam tak ogórków tylko tradycyjnie całe małe ogóreczki na korniszony + po 1 ostrej papryczce podzielonej na pół i wybrane nasionka( teraz wiem że to cyklon jest) a zalewa tradycyjna na korniszony.
fajne są ostre i super pasują na przekąskę do wódki.


Ja ostatnio robiłem małosolne z cyklonami, na 1kg ogórów dałem 4 cyklony pokrojone w małe paseczki, duzo czosnku, świeży koper no i reszte tego badziewia co sie daje do ogórasów kiszonych - czyli suszoną sklepową mieszanke ;)... po 3-4dniach są rewelacyjne do kanapek, sałatek czy od tak do jedzenia! polecam spróbować.
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości