Pikantne ogórki

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Pikantne ogórki

Postprzez Psyhe » 20 sie 2011, o 09:25

Przepis pojawiał się tu i ówdzie i każdy go pewnie zna ,postanowiłem pokazać jak ja to robię

Niestety nie podam dokładnej ilości składników

Składniki
Ogórki
Papryka (u mnie Cyklon)
Ocet
Woda
Olej
Sól
Cukier
Pieprz
Gotowa mieszanka do konserwowania ogórków
Świerzy czosnek
Obrazek
Obieramy ogórki kroimy na mniejsze części ,solimy i czekamy kilka godzin aż wycieknie z nich zbędna woda
Obrazek
Do czystego słoika wsypuję trochę mieszanki do ogórków ,układam jednego Cyklona przekrojonego na pół ,posiekany ząbek czosnku i wlewam łyżkę oleju
Obrazek
Odsączone ogórki układam ciasno w słoiku i na wierch znowu papryka
Obrazek
Obrazek

Zalewa
Robiłem to mniej więcej tak że były 2 szklanki wody na 1 octu ,takie proporcję
Dodawałem do niej cukru ,ja chciałem by była dosyć słodka i szczypta pieprzu
Zresztą zalewę każdy może sobie zrobić jaka mu pasuje

Po zagotowaniu zalewam słoiki zakręcam obracam do góry dnem po schłodzeniu pasteryzowałem 4-5 minut
Obrazek

Ufff.... chyba wszystko :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pikantne ogórki

Postprzez karlos » 20 sie 2011, o 09:42

wygląda elegancko :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez wlodizw » 20 sie 2011, o 19:05

Jak widzę cyklony to aż mną trzęsie... fart, że nie wylizałem monitora :lol:
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Psyhe » 20 sie 2011, o 19:30

A to prawda że to papryka "made i n poland" ? Bo już mam do niej sentyment :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Justysia » 20 sie 2011, o 19:34

jap, sprawdź nawet na www.thechileman.org :)
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez mivanbazmeg » 4 sie 2012, o 21:19

Zrobiłem wczoraj według przepisu, cała twarz popalona a takie thai dragon słabe w mordz.... Siostra ma kumpla co ma ogórasy nie pryskane i w miarę od cywilizacji i za dużo ich ma i za darmo. NIe miałem papryk w ziołem wszystkie z krzaka zielone papryki thai i zacząłem kroić
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
mivanbazmeg

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 90
Images: 0
Dołączył(a): 15 lut 2012, o 14:43
Lokalizacja: kraków, beskid niski zachodni
Pochwały: 1
Papryki: Habaner maya red, gorgorong yellow

Re: Pikantne ogórki

Postprzez emczer » 5 sie 2012, o 09:50

Ja mam od cholery dużych ogórków, bo porosły za bardzo, więc sam się skuszę na kilka słoiczków krojonych.
Tylko nie za bardzo mam z czym, więc chyba pójdzie czerwone habanero jako wypełniacz kapsaicynowy :)
Avatar użytkownika
emczer

ROZGADANY
 
Posty: 237
Dołączył(a): 30 paź 2011, o 20:05
Lokalizacja: Kostrzyn/Wrocław
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Justysia » 5 sie 2012, o 10:14

Ja robię inaczej, przepis powiedzmy dla "ludzi" :D

4kg ogórków moczyć 4h
Po umyciu pokroić w 4 słupki i dodać 5 łyżek soli- wymieszać, zostawić na 6 godzin (odciągnie trochę wody).
6 łyżek oleju rozgrzać i zalać ogórki, dodać 2 główki czosnku drobno posiekanego i torebkę proszkowanego chili (sklepową torebkę :P oczywiście można też swoją mieszankę ale to już będzie raczej tylko dla nas samych do jedzenia ;) )Wymieszać.

Zalewa:
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
Rozgrzać, rozpuścić cukier, ostudzić
Zalać ogórki i zostawić na 10godzin, pasteryzować w słoikach 4minuty.

Można tez od razu pasteryzować jednak to pozostawienie ma sens, inaczej smakują. Polecam bo są pysznie słodko-kwaskowe i miziająco pikantne.
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez emczer » 5 sie 2012, o 10:16

Będę się wzorować na Twoim przepisie, tylko dodam coś ostrzejszego, zobaczymy :D
Avatar użytkownika
emczer

ROZGADANY
 
Posty: 237
Dołączył(a): 30 paź 2011, o 20:05
Lokalizacja: Kostrzyn/Wrocław
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pikantne ogórki

Postprzez Justysia » 5 sie 2012, o 10:18

Poważnie polecam bo są wyśmienite, do przegryzki, na imprezę do kanapki i fajnie wyglądają.
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości