Przepis pojawiał się tu i ówdzie i każdy go pewnie zna ,postanowiłem pokazać jak ja to robię
Niestety nie podam dokładnej ilości składników
Składniki
Ogórki
Papryka (u mnie Cyklon)
Ocet
Woda
Olej
Sól
Cukier
Pieprz
Gotowa mieszanka do konserwowania ogórków
Świerzy czosnek
Obieramy ogórki kroimy na mniejsze części ,solimy i czekamy kilka godzin aż wycieknie z nich zbędna woda
Do czystego słoika wsypuję trochę mieszanki do ogórków ,układam jednego Cyklona przekrojonego na pół ,posiekany ząbek czosnku i wlewam łyżkę oleju
Odsączone ogórki układam ciasno w słoiku i na wierch znowu papryka
Zalewa
Robiłem to mniej więcej tak że były 2 szklanki wody na 1 octu ,takie proporcję
Dodawałem do niej cukru ,ja chciałem by była dosyć słodka i szczypta pieprzu
Zresztą zalewę każdy może sobie zrobić jaka mu pasuje
Po zagotowaniu zalewam słoiki zakręcam obracam do góry dnem po schłodzeniu pasteryzowałem 4-5 minut
Ufff.... chyba wszystko