2 szklanki mąki,wody to tak 3/4 szklanki.Jak będzie za lużne to przy wyrabianiu jeszcze zdeko podsyp.
Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri
Napisane: 28 sty 2017, o 14:24
przez kostek89
Jak mowlilem tak robie, z pomoca przyszedl wolek68 , zobaczymy co z tego bedzie Dzis wzialem sie za robienie ciasta, skladniki: maka typ 00 zamowiona z alledrogo- 3 szklanki woda- z kranu letnia co by sie sol i cukier rozpuscily ok 1 szklanka oliwa z oliwek 4 lyzki sol i cukier po lyzeczce drozdze 3g doslownie na paznokietek
Wlewamy wode do miski, wsypujemy sol i cukier po czym mieszamy aby ani jedna grudka nie pozostala. Nastepnie rozrabiamy drozdze w tej wodzie bez grudek. Dosypujemy make po trochu caly czas mieszajac. Na poczatku bedzie konsystencja ciasta do nalesnikow z czasem przestaje sie kleic. Przekladamy ciasto na blat i ugniatamy z 10min az pot po dupie zacznie splywac, zeby powietrze dostawalo sie do srodka. Przykrywamy odstawiamy do odpoczynku na godzinke/dwie i wstawiamy do lodowki na dobe sprobuje Musze przyznac, ze ciasto wyglada ciekawie, ladnie sie rozciaga, byc moze sie uda CDN
Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri
Napisane: 29 sty 2017, o 19:05
przez mdab
Tych drożdży to chyba trochę za mało, tak jak już było wspomniane jeżeli 3g to suszone.
Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri
Napisane: 30 sty 2017, o 01:16
przez kostek89
Nadszedl czas na dalszy ciag pizza po wyjeciu z lodowki po 24h wyglada tak: Podzielilem na 2 kulki jedna do zamrazarki z drugiej robimy placek Mowili, ze sie nie walkuje ale jakos mi sie dziury robily a walkiem poszlo elegancko Zabieramy sie za sos: pomidory wloskie najlepiej cale ja mialem krojone bo mam zle doswiadczenia z calymi. Przecieramy je przez sito dodajemy sol pierprz i cukier ja dodalem jeszcze bazylie oregano i tabasco i ciut koncetratu bo za rzadki jak na moje oko No i smarujemy troche doslownie cieniutka warstwa!! U mnie na zdjeciu wyglada, ze jest duzo ale to naprawde znikoma ilosc Na to dajemy mozzarelle- u mnie taka z biedronki =) I moje ulubione skladniki: czyli kukurydza i salami rowniez z biedronki Wyglada to calkiem fajnie No to sru do pieca (u mnie piekarnik) rozgrzanego do 250*C na 10 min, ladnie sobie tam pyrka serek No i efekt koncowy nie powala lecz smakuje calkiem niezle Wnioski: Po 1) Przez 10 min pieczenia za slabo sie spod nagrzal (byl ciut surowy) a gora sie przypalala tak wiec 8min na gora/dol + 7min na sam dol i powinno byc oka 2) sera dalem troche za duzo- dac trochu i bedzie dobrze byc moze to przez to, ze z biedronki 3) ciasto slabo uroslo przez te 2h w cieplym- moze faktycznie ciut malo tych drozdzy ale i tak wyszlo i sie rozciagnelo (to mnie dziwi) 4) Robilem to wszystko w pospiechu bo zona zaczela rodzic takze sie nie spieszcie a bedzie gites Smacznego i pozdrawiam
Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri
Napisane: 1 lut 2017, o 14:15
przez wolek68
Ciasto się dzieli na mniejsze kulki po zagnieceniu z drożdżami,nigdy po wyrośnięciu i trzyma w zamkniętych pojemnikach,wtedy masz pulchne i rozciągliwe ciasto.Nigdy nie wałkujemy tylko rozciągany koliście.Po posmarowaniu sosem i posypaniu serem odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut aby lekko podrosły brzegi i wtedy dajemy resztę składników i do pieca.W piekarniku najlepiej na 1 półce od dołu aby się ser nie przypalił od góry( jeżeli masz grzałki na górze).
Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri
Napisane: 1 lut 2017, o 14:26
przez kostek89
ok, wlasnie tego mi brakowalo, dzieki wielkie
Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri
Napisane: 9 lut 2017, o 14:42
przez kostek89
zrobilem wolek tak jak mowisz i wyszlo mega, 3g drozdzy w zupelnosci wystarczy!!!! ciasto rosnie w lodowce przez 24h dzielimy na mniejsze po rozgnieceniu i pieczemy dolna polka 10min na maxa piekarnik, nawet zona polubila pizze wloska i jeszcze jeden myk zrobilem pol szklanki piwa i pol wody
Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri
Napisane: 9 lut 2017, o 20:54
przez wolek68
I tak ma być!Mało drożdzy wolniej rosnie ale lepiej i ciasto nie fermentuje i jest chrupiące :-).Piwo jutro spróbuje swojej roboty dodać (też ma drożdze)