Strona 1 z 3

#Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 22 sty 2017, o 18:28
przez kostek89
Pizza jak z pizzeri z sosem czosnkowym

Składniki ktore potrzebujemy do ciasta:

Mąka typ 650 (na 00 jeszcze nie robilem czekam na opinie) 3szklanki

Sól, Pieprz, Cukier, Bazylia, Oregano, Cząber po 1łyżeczce

jajko 1szt

drożdże- 1/3 kostki ok.30g

oliwa z oliwek 6 łyżeczek

woda przegotowana letnia 1 szklanka


Wsypujemy wszystko elegancko do miski a do szklanki z woda rozdrabniamy drozdze i mieszamy.
Ugniatamy ciasto rekami do momentu az nie bedzie sie kleilo do rak- jezeli sie klei dosypujemy make.
Jak jest za suche dolewamy troszke wody. Przykrywamy ciasto szmatka i odstawiamy w cieple miejsce na ok 1 godzinke zeby sobie ladnie wyroslo.
Z ciasta wychodza 2 kule- jedna zamrazam (bedzie na nastepny raz) a druga wstawiam do lodowki

12154

zabieramy sie za robienie sosow: pomidorowego i czosnkowego, składniki:

pomidorowy

koncentrat pomidorowy ok. 2-3 łyżki

bazylia, oregano, sol, pieprz, czosnek suszony szczypta

sosik w moim przypadku tabasco, gdyz lepszego ni ma cały haha

no i wlewamy troszke wody by byla idealna konsystencja

12151

czosnkowy

majonez 3 łyzki

jogurt naturalny typu greckiego tez 3 łyzki (wszystkie tylko nie kremowy, najlepszy jest balkanski)

czosnek 5-6 zabkow

ziola prowansalskie- dosyc sporo

sól, pieprz

12152
12153
Sosy robie w słoikach bo tak mi łatwiej mieszac,
najlepiej zrobic 2-3h przed to sie dobrze przegryza.
Ciasto rozwalkujemy do porzadanej wielkosci (mozna formowac rekami) smarujemy sosem pomidorowym,
sypiemy 20% sera (najlepiej mozzarella ale moze byc Gouda z biedronki) pozniej w moim przypadku salami na to kukurydza i 80% sera.
Pieczemy ok 13-18min w 210*C gora/dol bez termoobiegu na srodku na kratce. Wiadomo jak ktos lubi na ostro to mozna pozmieniac troche skladnikow
badz dodac cosik od siebie, ja nie moge bo zona w ciazy a sam tego nie bede jadl =)

12155
12156
12157
12158
12159
12160

Smacznego!

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 22 sty 2017, o 18:39
przez CATALAYA
Smacznie wygląda ta zapiekanka :D

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 07:19
przez wolek68
Podstawą pizzy jest mąka 00(bardzo drobno zmielona) i drożdzy dajemy nie 30g. ale 2-3 gramy.
Ciasto powinno rosnąć powoli w lodówce od 8 do nawet 72 godzin(zależy od wspólczynnika W. im wyższy tym dłużej musi dojrzewać).
No i ser dajemy na sos pomidorowy,bo to co zrobiłeś to zapiekanka pod serem :D

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 14:47
przez mih000
To tak zwana pizza pologneze

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 14:50
przez Turtle
A ciasto bardzo dobre wychodzi bez jajek :)
Nawet na najzwyklejszej 650tce

Wolek68 - 2-3g drożdży to pod warunkiem, że to suche a nie te z kostki.

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 17:19
przez kostek89
Jedni wola pizze wloska a inni "a`la zapiekanke" jak to mowita. Ja wole wloska z pieca opalanego drewnem ale zona nie. Wiec musze jesc ta zapiekanke :) Ale to szybki prosty przepis. Bo na glodnego nie czekalbym 3dni na ciasto ;)

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 20:52
przez wolek68
Turtle napisał(a):A ciasto bardzo dobre wychodzi bez jajek :)
Nawet na najzwyklejszej 650tce

Wolek68 - 2-3g drożdży to pod warunkiem, że to suche a nie te z kostki.

Mówie o drożdzach z kostki.Drożdze przez te długi czas się rozmnożą a jak dasz dużo to ci poprostu ciasto przefermentuje :-)

-- 23 sty 2017, o 21:59 --

To jest przepis jaki robi rodowity włoch u nas w pizzerii.Zaraz po przyjściu robi ciasto aby było na popołudnie i trzyma w lodówce.Nie mam tutaj włoskiej więc używa naszą Koszalińską 00 na pizze cienką lub 150 na ciasto średnie.Tylko jego jest lepsza od mojej domowej bo piecze to w piecu powyżej 400 stopni przez 3 min.Ja niestety tylko w 250 stopni 10 minut.Mąka 00 lepiej wchłania wodę i ciasto jest bardziej elastyczne przy rozciąganiu,też ładniej wyrasta.

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 21:13
przez kostek89
na ile maki te 3g drozdzy wchodzi?? i powiadasz, ze przykryc i do lodowki?? reszta idzie normalnie?? jajko woda itp?? sproboje i napewno wstawie fotki

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 21:34
przez wolek68
Na 2 szklanki mąki,żadnego jajka tylko łyżeczka soli.Ciasto po wyrośnieciu rozciągnij na blasze posmaruj sosem i posyp ser,pozostaw na kilkanaście minut niech troche jeszcze sobie podrośnie i wtedy reszte dodatków i do piekarnika na 250 :-)

Re: #Pizza lepsza niz z pizzeri

PostNapisane: 23 sty 2017, o 21:43
przez kostek89
maka 00 zamowiona bede eksperymentowal
3szklanki maki i 2 szklanki wody??