Sous Vide - przepisy

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez Kwax » 10 sty 2017, o 11:26

kurczak piers 60stopni 45min-1h
schab/poledwica wp 61stopni 1h
policzkiw wolowe/wp 87stopni 12-14h
udka kaczki z tluszczem kaczym/gesim [confit] 75stopni 14-20h
dorsz 56stopni 10-15min
warzywa korzeniowe/ziemniaki 85stopni 2h
warzywa pozostale 75-80stopni 1-2h
boczek wp 70stopni 18-24h
piers kaczki 56stopni 45min
jajka 63stopnie 2h
steki 55-58stopni 1h
gesie zoladki 65stopni 20h
temperowanie czekolady 36stopni
tyle na szybko z glowy
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez Polishteam » 20 sty 2017, o 19:25

Zrobiłem ostatnio kurczaka w całości. Powiem wam, że wyszedł bardzo smaczny.
Kurczaka posoliłem, popierzyłem, w dupsko załadowałem świeży tymianek i cebulę, dodatkowo dodałem parę plastrów masła. Dodatkowo kurczak wysmarowałem musztardą piekielną. Temperatura 65 stopni czas około 6 godzin. Sos wykorzystałem do pieczarek (pieczarki z cebulką przesmażone, dodany sos + śmietana 18 - wyszło boskie :evil: ) Wydaje mi się, że powinienem robić go z godzinkę dłużej bo przy kościach był delikatnie czerwony. Nie wiem czy tak powinno być ale u mnie było :D.
Kurczaka potem przez 15 minut trzymałem w piekarniku w 250 stopniach.
polecam
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez mih000 » 20 sty 2017, o 19:37

Przez 6 godzin raczej temperatura przeszła przez całość kurczaka, zatem kolor przy kościach był spowodowany tym, że przy 65 st. te konkretne białka się nie zaczęły ścinać. To tak jak z jajkiem, przy różnych temperaturach możesz trzymać jajko nawet kilkanaście godzin a i tak niektóre warstwy będą ścięte, a inne nie, właśnie przez różne rodzaje protein w jajku.
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez Pi0tR » 24 sty 2017, o 19:17

"Patrz na orła w koronie, mógł być cały czerwony
Jakby w połowie napełnił się krwią traconą przez naszych
Ciągle biały i dumny niech mocniej wbija te szpony."
Avatar użytkownika
Pi0tR

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 124
Images: 47
Dołączył(a): 10 mar 2016, o 13:16
Lokalizacja: Lublin
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez ras13 » 28 sty 2017, o 22:10

Panowie zamierzam kupić sprzęt do sous vide, pakowarkę próżniową już posiadam. Polećcie jakiś model, albo po prostu pochwalcie się swoimi maszynkami.

tutaj znalazłem tani sprzęt

http://allegro.pl/klarstein-quickstick- ... ml#thumb/4
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez Polishteam » 29 sty 2017, o 07:44

Dobra cena jak za takie cudeńko. Ja mam garnek wielofunkcyjny concept CK5000, kupiłem ze względu na wiele funkcji w tym sous vide.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez mih000 » 29 sty 2017, o 13:03

Zarówno garnek jak i cyrkulator mają swoje plusy i minusy, ale ja myślę, że w domowych warunkach jakoś nie zauważysz przewagi jednego nad drugim. Cyrkulator na pewno zajmuje mniej miejsca, ale zużywa więcej prądu i musisz w długim gotowaniu uzupełniać wodę w naczyniu bo tego raczej nie przykryjesz, chyba że folią spożywczą, ale wtedy i tak będzie kapać na blat.

A tutaj wczorajsze eksperymenty - jogurt w 5h. Mieszam 3 łyżki jogurtu z 1l mleka UHT, wlewam do słoików, mocno zakręcam, wkładam do kąpieli wodnej na 5h, temperatura 43 stopnie.

12211
12212
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez ras13 » 12 lut 2017, o 18:12

Znalazłem coś takiego. Będę kupował bo cena dobra.
http://allegro.pl/hit-urzadzenie-do-sou ... 45166.html
---------------------------------------------
zakupione 16-02-17
Obrazek
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości