Pierś z kurczaka pokroić w wąskie długie paski i zamarynować przez min. 3 godziny (a najlepiej zastawić na noc w lodówce):
Marynata:
- 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- kieliszek wódki lub innego alkoholu (może być nawet bimber );
- duża łyżka curry (w proszku).
- sól i chili w proszku do smaku;
Ciasto podobne do naleśnikowego:
- 1 jajko;
- pół szklanki mleka;
- mąka w takiej ilości żeby ciasto było półpłynne (najsmaczniej pół na pół pszenna z kukurydzianą);
- 2 łyżki curry;
- szczypta soli;
- trochę sezamu (ale można bez).
Połączyć kurczaka z ciastem i smażyć na głębokim oleju i małym ogniu (niekoniecznie w woku )
Wyjmować na ręczniczki papierowe żeby olej odsączyć.
Potrawa wybitnie uwielbiana przez dzieciaki. Smakuje też wymienicie z sosami chiliheadowymi ale takimi przyprawionymi orientalnie i żeby nie było czuć octu (np: VV, MDI, YCHTHS)