Strona 8 z 9

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 24 paź 2014, o 21:49
przez Psyhe
Ser nie został do końca sparzony i od niego zaczeło sie psuć

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 28 gru 2014, o 01:30
przez Samael071
Wlasnie skonczylem, wyszlo 3 sloiczki. Dodatkowo dodalem bazylie i nie solilem. Lewa reka piecze jak cholera :D <chili> :mrgreen: <thumright>

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 13 wrz 2017, o 21:22
przez Kali
warto się bawić z nadziewaniem czy nie?
bo nie mogę się zdecydować czy czereśniowe marynować czy nadziewać
temat umarł 3 lata temu i nikt nie napisał czy gra warta świeczki
chciałbym aby chwile wytrzymały w piwnicy, a nie jeść od razu po paru dniach.

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 14 wrz 2017, o 10:59
przez mih000
jeśli pytasz o trwałość to ja nadziewane serem feta jadłem po roku i wszystko było ok.

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 14 wrz 2017, o 11:12
przez Kali
nadziewałeś samą fetą
oliwa czy olej?
pasteryzowane czy nie :)

przepatrzyłem wstecz
papryki blanszowałeś, nadziewałeś samą fetą, i nie pasteryzowałeś

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 20 wrz 2017, o 22:16
przez solymr
dzisiejszy wyrób za kilka dni przekonam się jak smakują
Spoiler:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 14 wrz 2018, o 17:39
przez Dziunia87
Hejka!

Odświeżam wątek, bo chcę w weekend zrobić nadziewane serkiem Jalapeno od Naszego Sierry :-)

Co prawda powtórzę pytania, które w tym wątku już się pojawiły, ale może macie jakieś nowe porady i wskazówki w tym temacie:

Największym problemem w domowym antipasti widzę, że jest psucie się tych przetworów (psucie smaku lub fermentowanie)...
1. Zatem jakiego sera i oliwy/oleju najlepiej użyć, aby jak najdłużej dały się przechowywać?
2. Tylko zalać gorącym olejem czy jednak potem też pasteryzować? Czy może zalać zimnym i zapasteryzować?
3. Obgotować krótko papryki czy tylko zlać wrzątkiem?

Będę bardzo wdzięczna za podanie sprawdzonego przez Was już przepisu :-)

Dzięki!!! :-D

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 18 wrz 2018, o 20:36
przez Polishteam
Wszystko zależy jak chcesz przechowywać.
Ja metodą prób i błędów, podgrzewałem oliwę/olej do 90 stopni i tak zalewałem papryki, potem przechowywałem w lodówce. Zrezygnowałem również z twarogu, tylko serek feta. Dodatkowo dodałem witaminę C jako przeciwutlenicz, ale to wszystko zależy ile i jak długo chcesz to przechowywać. Pasteryzacja powinna pomóc ale przy serze twarogowym może się zważyć i niestety nie będzie to dobrze smakować. Wiem, że Wolek robił podobne wyroby i wszystko było git. Ja niestety jakoś to oleju w warunkach domowych nie mam przekonania, dlatego trzymam w lodówce, minus tego, że olej mętnieje.

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 18 wrz 2018, o 20:55
przez Turtle
Ja surowe z fetą, przyprawami i .granulowanym. czosnkiem zalewam gorącym olejem i obracam dnem do góry. Czasem wytraci się serwatka? (widać jej warstwę na dnie po ostygnięciu) ale spokojnie rok taki słoik w temp pokojowej mi wytrzymuje, a po zjedzeniu zostaje świetna aromatyzowana oliwa do sałatek/smażenia.

Btw. I`m back :D

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 20 wrz 2018, o 22:55
przez Dziunia87
Panowie! Dziękuję za cenne porady <thumright>

Papryczki zlałam wrzątkiem, nadzialam samą fetą z pieprzem, oregano, majerankiem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli.
Nadziane papryki wsadziłam do słoików i zalałam podgrzanym "na oko" do 90 st. olejem słonecznikowym, zakręciłam, obróciłam do góry dnem i całość zostawiłam przykryte do rana ręcznikiem.

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Dam znać za jakiś czas. (a zdjęcie postaram się dodać na dniach).