Strona 7 z 9

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 1 paź 2014, o 18:33
przez Dziunia87
Skusiłam się i pierwszy raz przyrządziłam nadziewane papryczki w oliwie <thumright>

Nadzienie: półtłusta feta wymieszana z tłustym twarogiem i serkiem mascarpone do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła (dużo oregano, mniej bazylii, tymianek, zioła prowansalskie), sól i pieprz

Papryczki eksperymentalnie, bo nie miałam innych: 2 słoiczki z Lemon Drop'ami, 1 z czerwonym Jamaican Red (C. annuum) i 1 mix Jamaican Gold i Red Cherry Large.
Mogą okazać się za ostre, ale mam nadzieję, że jednak padnę z zachwytu jak je spróbuję :lol:


Do nadziewania wykorzystałam full profesfonalną szprycę ze sklepu "Wszystko po 5 złotych" Obrazek

Czas na fotorelację :)
Lemon Dropy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oliwa pierwszej klasy z Biedronki i podgrzewana równie profesjonalnie "na oko" :lol: Generalnie każdy słoiczek został zalany oliwą o nieco innej temperaturze, abym mogła potem stwierdzić jak jest najlepiej. Raz przy zalewaniu serek lekko skwierczał, a innym jeszcze mocniej, a raz wcale..zobaczymy.
W każdym razie nie pasteryzowałam, a i tak ładnie wieczka zassały.
Obrazek

Jamaicany
Obrazek

Szpryca nadal daje radę :D Dzięki niej na prawdę szybko szło i nie upaprałam wszystkiego dookoła.
Obrazek

Kilka Red Cherry dla przełamania ostrości :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za jakiś czas dam znać jak smakują <thumright>

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 2 paź 2014, o 08:30
przez Polishteam
No jestem ciekaw jak ci wyjdzie. Wydaje mi się, że lepiej by było jakbyś je chwile podgotowała w wodzie z solą, dzięki czemu skóra będzie mniej twarda i "łykowata". Jak Ci zasmakują to polecam zakup termometru, bo przydaje się do tego typu wyrobów. :D

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 2 paź 2014, o 11:40
przez Dziunia87
Ach zapomniałam napisać, że wydrylowane papryczki przed nadziewaniem sparzyłam wrzątkiem, trochę od tego zmiękły :)

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 2 paź 2014, o 20:58
przez tomaszek
No Jamaicanów i Lemonów nie faszerowałem,daj znać czy za bardzo nie urywają d..py
Fajne fotostoory <salut>

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 3 paź 2014, o 07:37
przez sylcia
Nadziałam w ramach ciekawostki jednego lemona, który został zjedzony przez siostrę (lubi pikantne/ostre co jakiś czas ale nie aż tak żeby wciągać jak leci habanero i bhuty na kanapkę), ostrość określiła "masakra..." gdyż reszta to było jalapeno i cherry. Z tym, że na Was doświadczonych to zapewne byłoby jak zjedzenie konserwowej papryki ;)

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 23 paź 2014, o 18:49
przez ishi
miesiąc temu też zrobiłem z 10 słoików i 10 do kosza dzisiaj poszło :/ nie mam pojęcia co źle zrobiłem ale wszystkie skisły :(

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 23 paź 2014, o 20:24
przez Psyhe
Słoje były dobrze wymyte ?
Olej był wystarczajaco gorący ?

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 24 paź 2014, o 08:01
przez DomeZ
kusisz strasznie :D dziś bede zrywał ostatnie niedobitki i moze takie coś porobie

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 24 paź 2014, o 17:34
przez ishi
Psyhe słoje wymyte, olej gorący 1 słoik pękł od temperatury ...

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 24 paź 2014, o 20:40
przez dami
Moim zdaniem to nie wina słoja czy temperatury oleju tylko nadzienia. Trzeba pilnować kilku zasad ;D bo ser lubi się psuc (jak to nabiał). Zauważcie ze w biedronkowych antipasti dodaja konserwantu(chyba benzoesan sodu). Najważniejsze to nie kosztować polizaną łychą nadzienia, sparzyć papryki, a olej musi być w gorący. Najlepiej słoiki przechowywać w chłodnym miejscu. <salut>