Papryczki nadziewane serem w oleju

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Dziunia87 » 1 paź 2014, o 18:33

Skusiłam się i pierwszy raz przyrządziłam nadziewane papryczki w oliwie <thumright>

Nadzienie: półtłusta feta wymieszana z tłustym twarogiem i serkiem mascarpone do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła (dużo oregano, mniej bazylii, tymianek, zioła prowansalskie), sól i pieprz

Papryczki eksperymentalnie, bo nie miałam innych: 2 słoiczki z Lemon Drop'ami, 1 z czerwonym Jamaican Red (C. annuum) i 1 mix Jamaican Gold i Red Cherry Large.
Mogą okazać się za ostre, ale mam nadzieję, że jednak padnę z zachwytu jak je spróbuję :lol:


Do nadziewania wykorzystałam full profesfonalną szprycę ze sklepu "Wszystko po 5 złotych" Obrazek

Czas na fotorelację :)
Lemon Dropy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oliwa pierwszej klasy z Biedronki i podgrzewana równie profesjonalnie "na oko" :lol: Generalnie każdy słoiczek został zalany oliwą o nieco innej temperaturze, abym mogła potem stwierdzić jak jest najlepiej. Raz przy zalewaniu serek lekko skwierczał, a innym jeszcze mocniej, a raz wcale..zobaczymy.
W każdym razie nie pasteryzowałam, a i tak ładnie wieczka zassały.
Obrazek

Jamaicany
Obrazek

Szpryca nadal daje radę :D Dzięki niej na prawdę szybko szło i nie upaprałam wszystkiego dookoła.
Obrazek

Kilka Red Cherry dla przełamania ostrości :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za jakiś czas dam znać jak smakują <thumright>
Avatar użytkownika
Dziunia87

ROZGADANY
 
Posty: 390
Dołączył(a): 10 wrz 2014, o 22:08
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 14
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Polishteam » 2 paź 2014, o 08:30

No jestem ciekaw jak ci wyjdzie. Wydaje mi się, że lepiej by było jakbyś je chwile podgotowała w wodzie z solą, dzięki czemu skóra będzie mniej twarda i "łykowata". Jak Ci zasmakują to polecam zakup termometru, bo przydaje się do tego typu wyrobów. :D
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Dziunia87 » 2 paź 2014, o 11:40

Ach zapomniałam napisać, że wydrylowane papryczki przed nadziewaniem sparzyłam wrzątkiem, trochę od tego zmiękły :)
Avatar użytkownika
Dziunia87

ROZGADANY
 
Posty: 390
Dołączył(a): 10 wrz 2014, o 22:08
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 14
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez tomaszek » 2 paź 2014, o 20:58

No Jamaicanów i Lemonów nie faszerowałem,daj znać czy za bardzo nie urywają d..py
Fajne fotostoory <salut>
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez sylcia » 3 paź 2014, o 07:37

Nadziałam w ramach ciekawostki jednego lemona, który został zjedzony przez siostrę (lubi pikantne/ostre co jakiś czas ale nie aż tak żeby wciągać jak leci habanero i bhuty na kanapkę), ostrość określiła "masakra..." gdyż reszta to było jalapeno i cherry. Z tym, że na Was doświadczonych to zapewne byłoby jak zjedzenie konserwowej papryki ;)
Avatar użytkownika
sylcia

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 5
Dołączył(a): 19 mar 2013, o 10:11
Papryki: Habanero White, Habanero Red, Thai Chili, Cuban Black, Aji Lemon, E.Ember

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez ishi » 23 paź 2014, o 18:49

miesiąc temu też zrobiłem z 10 słoików i 10 do kosza dzisiaj poszło :/ nie mam pojęcia co źle zrobiłem ale wszystkie skisły :(
Avatar użytkownika
ishi

ROZGADANY
 
Posty: 299
Images: 0
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 14:43
Lokalizacja: Piaseczno/Szczecin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Psyhe » 23 paź 2014, o 20:24

Słoje były dobrze wymyte ?
Olej był wystarczajaco gorący ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez DomeZ » 24 paź 2014, o 08:01

kusisz strasznie :D dziś bede zrywał ostatnie niedobitki i moze takie coś porobie
-
Avatar użytkownika
DomeZ

ROZGADANY
 
Posty: 245
Images: 167
Dołączył(a): 15 sie 2013, o 23:28
Lokalizacja: Września
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez ishi » 24 paź 2014, o 17:34

Psyhe słoje wymyte, olej gorący 1 słoik pękł od temperatury ...
Avatar użytkownika
ishi

ROZGADANY
 
Posty: 299
Images: 0
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 14:43
Lokalizacja: Piaseczno/Szczecin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez dami » 24 paź 2014, o 20:40

Moim zdaniem to nie wina słoja czy temperatury oleju tylko nadzienia. Trzeba pilnować kilku zasad ;D bo ser lubi się psuc (jak to nabiał). Zauważcie ze w biedronkowych antipasti dodaja konserwantu(chyba benzoesan sodu). Najważniejsze to nie kosztować polizaną łychą nadzienia, sparzyć papryki, a olej musi być w gorący. Najlepiej słoiki przechowywać w chłodnym miejscu. <salut>
Avatar użytkownika
dami

NOWY
 
Posty: 49
Dołączył(a): 12 maja 2011, o 13:25
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

cron