Sezon na kukurydze się zbliża więc proponuje taki przepisik.
Składniki:
4 kukurydze,150 g orzechów ziemnych,1/4 szklanki oliwy,1/2 łyżeczki chilli,1/2 łyżeczki cząbru,świeża papryczka chilli, 1ząbek czosnku,3 białka,1/3 szklanki oleju do smażenia,2-3 łyżki mąki,jogurt naturalny do maczania,przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
Przygotuj masę: orzechy ziemne wymieszaj z przyprawami (chilli, cząber, sól, pieprz). Obrany ząbek czosnku drobno pokrój. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestki i dość drobno pokrój. Czosnek i papryczkę dodaj do orzechów, zalej oliwą i zmiksuj. Białka zmiksuj z orzechami, tak aby wszystko połączyło się w jednolitą masę.
Kukurydzę obgotuj przez 15 min we wrzącej, nieosolonej wodzie, odcedź i poodcinaj końcówki. Następnie obtocz kukurydzę kolejno w przygotowanej masie i mące. Na mocno rozgrzanym oleju smaż kukurydzę, przewracając ją tak, aby wysmażyć ją na jasnozłoty kolor z każdej strony. Podawaj z jogurtem do maczania.