Gravlax
Napisane: 10 sty 2016, o 20:59
po szaleństwie sylwestrowym zostało mi nieco świeżego łososia, więc po raz kolejny zdecydowałem się na klasyczną szwedzką potrawę, czyli Gravlax - wmłóciłem sporo dziś na kolację i znowu uczta dla podniebienia :-)
poniżej przepis na to cudo:
1. konkretny płat łosia, w moim przypadku było to niespełna 2 kilo,
2. jeżeli łoś był świeży, to warto go zamrozić na 24 godziny przed przyrządzeniem, żeby wytłuc trochę mikrobów,
3. po rozmrożeniu czyścimy ręcznikiem kuchennym skórę - nie myjemy go, usuwamy ości i dzielimy na dwa równe płaty,
4. miażdżymy 2 łyżki pieprzu czarnego, łyżkę kolendry, dodajemy do tego 15 dkg cukru pudru i 10 dkg soli, koniecznie gruboziarnistej,
5. obie części łosia nacieramy dokładnie tą mieszaniną, na jednej części łosia kładziemy 20 dkg koperku, po czym nakrywamy obie części łosia, tak, żeby wewnętrznymi części się ze sobą stykały (taka kanapka), skóry obu porcji na zewnątrz,
6. owijamy szczelnie folią kuchenną tak powstałą kanapkę, tak, żeby sok, który się pojawi nie wyciekał,
7. wkładamy łosia do lodówki na co najmniej 2 dni, ja włożyłem go na 5 dni,
8. przed zjedzeniem odwijamy go z folii i ręcznikiem kuchennym czyścimy mieszanki przypraw,
9. do potrawy można zrobić sos na bazie: musztardy np. Dijon, cukru, octu z białego wina i oliwy z dużą ilością świeżego kopru,
10. do tego ciemny chleb i uczta gotowa
nazwa Gravlax wzięła się ze szwedzkiego i oznacza dosłownie: pogrzebany łosoś
poniżej przepis na to cudo:
1. konkretny płat łosia, w moim przypadku było to niespełna 2 kilo,
2. jeżeli łoś był świeży, to warto go zamrozić na 24 godziny przed przyrządzeniem, żeby wytłuc trochę mikrobów,
3. po rozmrożeniu czyścimy ręcznikiem kuchennym skórę - nie myjemy go, usuwamy ości i dzielimy na dwa równe płaty,
4. miażdżymy 2 łyżki pieprzu czarnego, łyżkę kolendry, dodajemy do tego 15 dkg cukru pudru i 10 dkg soli, koniecznie gruboziarnistej,
5. obie części łosia nacieramy dokładnie tą mieszaniną, na jednej części łosia kładziemy 20 dkg koperku, po czym nakrywamy obie części łosia, tak, żeby wewnętrznymi części się ze sobą stykały (taka kanapka), skóry obu porcji na zewnątrz,
6. owijamy szczelnie folią kuchenną tak powstałą kanapkę, tak, żeby sok, który się pojawi nie wyciekał,
7. wkładamy łosia do lodówki na co najmniej 2 dni, ja włożyłem go na 5 dni,
8. przed zjedzeniem odwijamy go z folii i ręcznikiem kuchennym czyścimy mieszanki przypraw,
9. do potrawy można zrobić sos na bazie: musztardy np. Dijon, cukru, octu z białego wina i oliwy z dużą ilością świeżego kopru,
10. do tego ciemny chleb i uczta gotowa
nazwa Gravlax wzięła się ze szwedzkiego i oznacza dosłownie: pogrzebany łosoś