Mój przepis Pełnoziarnisty chelbek na zakwasie
Składniki:
1kgmąki pszennej 650 lub 450
30dag mąki żytniej razowej
20dag mąki przennej razowej
6 szklanek ciepłej wody
5 łyżeczek soli ja doszedłem do tylu bo to wystarczająco
trochę siemie lniane, słonecznika, kminku (albo oliwa.sól, oliwki zielone)
Przygotowanie:
Zmiksować (zostawić trochę do słoiczka lub innego wybranego pojemniczka i do lodówki)
Brytfanki wysmarować tłuszczem
wysypać siemie lniane (poczekać żeby urosło w formach (5h, czasami cala noc)
Najlepiej do połowy wyłożyć bo jak wiadomo urośnie.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220* po 10min zmniejszyć temp. do 180* Wszystko ma się piec o kolo godziny.
Wszystko oparło się na metodzie prób i błędów lecz myślę że wam też wyjdzie smakowite świeże zdrowe pieczywo Smacznego !