DOMOWA MOZZARELLA

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez tomek1491 » 24 lut 2015, o 20:38

Sieeeema!

Poniżej przepis na domową mozzarellę. Dopiero za trzecim razem mi się udało zrobić ten serek. Ale już chyba wiem jakie błędy robiłem.
Zdjęcia dam przy następnym robieniu serka bo wszystko zjedzone w trakcie :D

Sprzęt:
Garnek
cedzak
szumówka
termometr
itp. itd.

Składniki na 2l mleka:
Podpuszczka (allegro) - 2-3 krople
mleko wiejskie (wieś) - 2l
kwasek cytrynowy - 0,5-0,7 łyżeczki.


I ETAP.

Podgrzewamy mleczko do 32-33 stopni, dodajemy kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Później 2-3 kropelki podpuszczki rozpuszczamy w 50-100ml wody chłodnej. Dolewamy do mleka i mieszamy dokladnie z pół minuty.
Odstawiamy mleczko pod przykryciem na ok 10-15 minut, czasem dłużej aż w mleku powstanie elastyczny skrzep. Musi mieć to konsystencję zsiadłego mleka takiego nierozbełtanego. Elastyczne pod delikatnym naciskiem.

II ETAP.

Jak już mamy skrzep, kroimy go nożem w garnku w kostke 2x2, delikatnie mieszamy i podgrzewamy zawartość garnka do 43 stopni. Podgrzewamy powoli, co jakiś czas delikatnie mieszając. gdy już osiągniemy 43 stopnie odstawiamy na 4-5 minutek zawartość, a następnie przekładamy kostki przyszłej mozzarelli na cedzak i odcedzamy pozostałą serwatkę.

III ETAP

Podgrzewamy serwatkę do ok. 80 stopni. Bierzemy kęs masy z cedzaka i kładziemy na łyżkę "szumówkę", zatapiamy w gorącej serwatce na 5-10 sekund. Po wyjęciu rozciągamy i składamy w dłoniach co chwile zamaczając ponownie w serwatce aż będzie elastyczny i rozciągliwy.


Czasem zamiast fajnych i elastycznych skrzepów powstaje twaróg. Zapewne jest to spowodowane sklepowym mlekiem lub zbyt kwaśnym jego odczynem. Ja wszystko sypie na czuja, także nie zniechęcajcie się.

I to by było chyba na tyle. Zdjęcia wrzucę niedługo jak będę robił większą ilość :D

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez wolek68 » 25 lut 2015, o 12:39

Z tych 2 litrów mleka ile wychodzi sera?Mleko u mnie mogę kupić z mlekomatu więc chętnie bym zrobił :)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez mih000 » 25 lut 2015, o 12:54

z 200g
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez Psyhe » 25 lut 2015, o 13:25

Ten przepis aż się prosi o jakąś fotorelacje, szkoda że tomciowi się nie chciało cyknąć fot ;)
Przepis zacny :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez tomek1491 » 25 lut 2015, o 13:36

Dokladnie ok 10% wagi mleka wychodzi.
Psyhe miałem gości nie dotrwalo do zdjęć.
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez wolek68 » 25 lut 2015, o 22:58

To się nie opłaci robić,bo litr mleka 3zł a 100g Mazzarelli to 2,79zł.w sklepie.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez mih000 » 26 lut 2015, o 09:23

kto by pomyślał...
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez grzegorz.85 » 26 lut 2015, o 09:40

wolek68 napisał(a):To się nie opłaci robić,bo litr mleka 3zł a 100g Mazzarelli to 2,79zł.w sklepie.


A to już zależy komu się nie opłaci :)
Według Głównego Urzędu Statystycznego średnia cena skupu mleka w styczniu 2015 r. wyniosła, 122,18 zł/hl, czyli ok. 1,22 zł/l.
Tak więc produkcja jest opłacalna dla osób, które mają dostęp do mleka u źródła, czyli dla rolników ich rodzin i znajomych :)
Avatar użytkownika
grzegorz.85

NOWY
 
Posty: 23
Images: 34
Dołączył(a): 3 maja 2014, o 19:46
Papryki:

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez mih000 » 26 lut 2015, o 10:15

Dodatkowo z pozostałości po wyrobie mozzarelli jest serwatka ktora mozna jeszcze raz podgrzać do 95 stopni i zrobic ricotte - dodatkowy kawalek nabialu. A po tym wszystkim chłodną serwatkę można wypić albo zaprawiać w niej przetwory.
Zatem nawet takie mleko po drogości (3zł / L) zda się na więcej niż kupowanie osobno wszystkiego. No i można przy tym się czegos nauczyć, a nie zdawać całe zycie na supermarkety..
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: DOMOWA MOZZARELLA

Postprzez wolek68 » 26 lut 2015, o 11:55

No jak będe miał wolny gar do warzenia piwa to kupie z 15l i wtedy zrobie :)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości