Kilka przepisów na pierś z kurczaka

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Kilka przepisów na pierś z kurczaka

Postprzez Scar45 » 24 sty 2015, o 13:17

Przepisy są proste, tylko trzeba trochę przy nich posiedzieć. :D Dla kogoś kto lubi smaki słodko-kwaśno-pikantne.

Pierś w glazurze:
-1kg piersi
-Pół szklanki czerwonego słodkiego/półsłodkiego wina
-Kilka łyżek sosu sojowego(może być z melasą, też będzie dobre)
-4-5 dużych łyżek cukru
-Ząbek- dwa czosnku
-Odrobina świeżego imbiru( Ale nie jest konieczny)
-Sól

Pierś kroimy, wrzucamy na patelnie i smażymy. W międzyczasie w osobnym rondelku mieszamy wino, cukier sos sojowy i podgrzewamy, żeby nie dodawać zimnej glazury do fileta. Jak ciecz zacznie wrzeć, dodajemy do mięsa(plus czosnek i imbir) i....czekamy. Musimy teraz czekać, aż cukier się skarmelizuje. Nie mieszamy za często, bo to utrudnia. Ogień nie może być za ostry, ale też nie może być zbyt mały. Kiedy płyn się zredukuje, a ciecz zgęstnieje, tj skarmelizuje możemy podawać. Najlepiej z ryżem i surówką, którą podam niżej:

-Kapusta biała
-2 marchewki
-ząbek czosnku
-Pół szklanki/Szklanka oleju
-2 łyżki cukru
-Trochę wody
-Można dodać trochę octu ryżowego, ale nie jest konieczne.

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Pół szklanki oleju "mieszamy" z łyżeczką wody, dodajemy cukier i czosnek. Czekamy aż się zagotuje i cukier się rozpuści. Jeszcze wrzącą cieczą polewamy kapustę. Nadmiar oleju można zlać i użyć na następny raz :D Posolić, popierzyć i gotowe :D

Pierś z kurkumą:
-1kg piersi
-Ananas z puszki
-Łyżka/Dwie kurkumy
-3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
-2 łyżeczki Papryki ostrej w proszku
-Pieprz
-Ząbek czosnku
-Kilka łyżek sosu sojowego (bez melasy)

Wrzucamy kuraka, smażymy, kroimy ananasa na mniejsze cząstki, dodajemy wodę z puszki, posiekany czosnek, przyprawy. Pod koniec gotowania sos sojowy. W zasadzie gotowe, jak tylko filet dojdzie. Podawać z ryżem albo makaronem ryżowym 8-)

Pierś z kuraka w sosie słodko-kwaśnym
-Papryka (tutaj jak kto lubi ile, byle bell)
-Cebula
-1 kg piersi
-Pomidory z puszki, lub z 4 zwykłe, obrane ze skórki
-Ananas z puszki, równie dobrze może być to morela lub brzoskwinia w zalewie, też się nadadzą.
-3-4 łyżki dobrego ketchupu
-2-3 łyżki octu (może być spirytusowy)
-Sól
-Pieprz
-Opcjonalnie sos sojowy(Bez melasy)

Kroimy w kostkę i oczyszczamy paprykę z wewnętrznych błon (Nadają gorzkość, która będzie tutaj niepożądana), wrzucamy do garnka razem z cebulą, smażymy pod przykryciem, odrobinę podlewając wodą. Im bardziej przypieczona papryka tym lepiej 8-) Kiedy papryka z cebulą się ładnie przypieką, dodajemy pomidory. Jak mamy zwykłe, to pamiętamy o usunięciu twardej części 8-) W międzyczasie na osobnej patelni przesmażamy kuraka. Dodajemy ananasa/moreli/brzoskwini i syrop z puszki. Kiedy filet się usmaży dodajemy do sosu. Teraz dodajemy ocet i cukier (Dobrze jest najpierw połączyć w szklance) i ketchup, \sól i pierz(Ja polecam biały). Teraz musimy czekać, aż wszystko się przegryzie. Sądzę, że 30 min to nie jest za dużo , od czasu do czasu mieszając. Żeby płyn się trochę zredukował gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Podajemy z ryżem i surówką.

Smacznego! <salut>
Avatar użytkownika
Scar45

NOWY
 
Posty: 47
Images: 0
Dołączył(a): 26 cze 2013, o 01:06
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości