Dość ciekawy autorski przepis, jak ktoś lubi słodko-ostre smaki.
Potrzebujemy :
-Makaron ryżowy z tapioką 200g
-Ananas z puszki
-100g słonecznika łuskanego
-100g orzechów prażonych
-Kilka goździków
-Sos sojowy(Zwykły japoński/chiński, byle bez dodatku melasy) 3 łyżki stołowe
-Olej sezamowy 1-2 łyżki
-Sok z cytryny 1 łyżka
-Pieprz, sól, cukier łyżeczka mała
-Wiórki kokosowe
-(opcjonalnie) sałata lodowa, ocet
I oczywiście coś, bez czego sałatka nie miałaby sensu - Suszone Habanero w ilości zależnej, jak kto lubi ostre
Zaczynamy od zrobienia pasty. W tym celu miażdżymy habanero z kilkoma łyżkami orzechów i słonecznika oraz dwoma goździkami , dodając odrobinkę wody. Wrzucamy to na patelnie aż się upraży i dajemy do miski. Następnie kroimy ananasa w mniejsze kawałki a wodę odlewamy do osobnej miski. Dodajemy resztę uprażonych orzechów z słonecznikiem oraz wiórki kokosowe(myślę, że 3 łyżki starczą w zupełności). Możemy również poszatkować połówkę sałaty i dodać . Z soku z ananasa robimy sos: Dodajemy do niego 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżkę - dwie soku z cytryny, łyżeczkę cukru i dosłownie kilka kropel octu (ja używam ryżowego ale może być spirytusowy,) i mieszamy aż cukier się rozpuści. Przyrządzamy makaron tak jak jest na opakowaniu i czekamy aż trochę przestygnie. Wrzucamy do miski z resztą produktów, dodajemy sos, odrobinkę pieprzu, soli i gotowe. Smacznego !