Nadziewana pierś indyka kurkami

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Nadziewana pierś indyka kurkami

Postprzez Polishteam » 12 paź 2014, o 08:02

Składniki:
- Pierś z indyka 0,8kg
- sól
- pieprz
- czosnek
- słodka papryka

Nadzienie:
- kurki świeże bądź mrożone
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- gęsta śmietana
- żółty ser
-czerwone wino
-oliwa


Pierś z indyka lekko rozbijamy. W środku nacinamy tak, aby powstała nam kieszeń.

8028

Pierś płuczemy, wycieramy do sucha i nacieramy solą i czosnkiem (w środku też), można dodatkowo natrzeć pieprzem. Odkładamy na 2, 3 godziny do lodówki.

8027


W międzyczasie robimy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną cebulę, chwilę smażymy i oddajemy czosnek. Następnie dorzucamy kurki (Trzeba pamiętać, że świeże kurki należy sparzyć gorącą wodą inaczej będą gorzkie). Dolewamy odrobinę czerwonego wina.

8029

Wszystko razem dusimy, aż nam się zredukuje sos następnie dorzucamy gęstą śmietanę. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy świeży rozmaryn.

8030

Ser ścieramy na tarce i dorzucamy do sosu (sos musi być wystudzony)

8032

Wyjmujemy indyka z lodówki i nadziewamy go.

8033

Następnie zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Oprószamy papryką słodką i smarujemy oliwą.

8034

Wkładamy do piekarnika180 stopni na około 1:15.

8035

Po wyjęciu odkładamy na chwilę.

Nadaje się zarówno na obiad, jak i na drugi dzień na zimno np. na kanapki.

Trochę mi zdjęcia gotowego produktu nie wyszły :D , ale naprawdę jest smaczna.

8036

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Nadziewana pierś indyka kurkami

Postprzez xlukaszox » 19 paź 2014, o 10:49

O kurde to jest przepis ! można jeszcze dostać kurki w Biedrze czy innym markecie ?
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Nadziewana pierś indyka kurkami

Postprzez ishi » 19 paź 2014, o 19:41

ja tydzień temu dostałem właśnie w biedronce, chyba z 7 zł za tackę
Avatar użytkownika
ishi

ROZGADANY
 
Posty: 299
Images: 0
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 14:43
Lokalizacja: Piaseczno/Szczecin
Pochwały: 11
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości