Strona 1 z 1

Oliwa smakowa z rozmarynem i bhut`em

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 10:58
przez ishi
0,5l Oliwy z oliwek - prawdziwej a nie z biedry za 15zł !
3 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 szt bhut jolokia u mnie chocolate albo jakiś inny shot

Oliwę wlewamy do gara wrzucamy czosnek, rozmaryn i drobno posiekaną papryczkę, lekko podgrzewamy i odstawiamy do ostudzenia
wszystko przelewamy do wyparzonej butelki i odkładamy na minimum 3 dni
Oliwa wspaniale przechodzi rozmarynem i czosnkiem a bhut bardzo fajnie zaostrza cały smak.
Taką oliwę można używać dosłownie do wszystkiego a najbardziej do polania pizzy, zapiekanek, różnego rodzaju past makaronowych itddd i co najważniejsze może staż bardzooo długo, pozdrawiam i zachęcam do zrobienia zapasów na zimę :)

Obrazek

Re: Oliwa smakowa z rozmarynem i bhut`em

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 11:51
przez Kali
Ty tak suszysz papryki w calosci? :)

Re: Oliwa smakowa z rozmarynem i bhut`em

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 13:34
przez ishi
tzn ?

Re: Oliwa smakowa z rozmarynem i bhut`em

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 13:55
przez Kali
Tzn nie kroisz ich na pol i nie wyciagasz nasion?

Re: Oliwa smakowa z rozmarynem i bhut`em

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 15:02
przez ishi
Wyciągam ;) to jest dopiero wstepne suszenie :D a po drugie temat jest o pysznej oliwie a nie o suszeniu :P

Re: Oliwa smakowa z rozmarynem i bhut`em

PostNapisane: 26 wrz 2014, o 13:36
przez JoaGall24
Ja wyciągam nasionka.

Re: Oliwa smakowa z rozmarynem i bhut`em

PostNapisane: 26 wrz 2014, o 14:14
przez Dziunia87
Szybki i prosty przypis,a warty uwagi :-) Na pewno zrobię sobie zapas na zimę.
Dzięki za podzielenie się recepturą ;-)