ROLADKI Z CUKINII
Cukinię (najlepiej długą, ale możliwie wąską na szerokość łopatki do sera) kroimy bez obierania na cieniutkie plasterki przy pomocy wspomnianej łopatki do sera dzięki czemu idzie to bardzo szybko.
Rozłożone plastry solimy i pieprzymy z obu stron. Na to nakładamy właściwie co dusza zapragnie, a najlepiej plastry żółtego sera, jakąś szynkę i pieczarki, czasem jeszcze posypuję to wszystko zmielonymi orzechami laskowymi, a dla ostrości oczywiście posiekanymi papryczkami chili. Następnie plastry zwijamy w roladki, kilka pierwszych spinamy wykałaczkami, a następne same będą już się o siebie zapierać w żaroodpornym szkle.
Przygotowane roladki polewamy/smarujemy oliwą z oliwek z wycisniętm czosnkiem (ja daję dużo) i pieczemy w piekarniku w temp. 180st. aż się nam ładnie przyrumienią od góry i serek się rozpuści...
Miaaam.... POLECAM
ps. Roladki super pasują jako ciekawe danie na kolację we dwoje przy półwytrawnym czerwonym winie