diabeł morski z curry

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

diabeł morski z curry

Postprzez V3rtyX » 28 cze 2011, o 13:54

Obrazek

Składniki:
-oczyszczony ogon diabła morskiego (żabnica).
-mieszanka curry(kurkuma, cynamon, kardamon, kolendra itp)
-cebula
-czosnek
-imbir
-sól, pieprz
-bhut jolokia lub inne ostre chilli
-1 mały pomidor
-1 świeża chilli
No więc najpierw oczyszczamy diabła i lekko solimy:
Obrazek

Rozgrzewany oliwę. Smażymy diabła przez +-1 minutę aż się lekko podpiecze. Wyjmujemy rybę i na tym samym tłuszczu podpiekamy cebulę na małym ogniu.
Można kupić gotowe curry ale wole zrobić własną mieszankę:
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka ziaren kolendry
-1/2 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki góździków
-1/2 łyżeczki kozieradki
-1 łyżeczka garam masali
-1 łyżeczka kminu
-3/2 łyżeczki bhut joloki lub innego chilli
-1/4 łyżeczki soli
Obrazek
Gotową mieszanke dodajemy do cebuli i przez 10 sekund podpiekamy na dużym ogniu. Dodajemy wcześniej podsmażony ogon diabła morskiego i mieszamy. Dodajemy zmielony czosnek i imbir i podpiekamy 15 sekund na średnim ogniu. Dodajemy pomidora i drobno pokrojoną chilli, mieszamy i zalewamy szklanką wody. Curry musi się podgotowac na średnim ogniu przez +-5 minut.
Obrazek

Żabnica nie smakuje jak "standardowa" ryba :)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: diabeł morski z curry

Postprzez Polishteam » 29 cze 2011, o 06:39

zaje... to jest ta twoja buteleczka z Bhutem :lol:
Jak bym przyszedł do Ciebie i zobaczył takie coś z czaszką, jak mi obiad szykujesz to bym się musiał zastanowić. ;)

A co do przepisu, to u nas raczej ciężko o żabnicę, chociaż może gdzieś się dostanie.
Jak smakuje żabnica??
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: diabeł morski z curry

Postprzez V3rtyX » 29 cze 2011, o 07:59

Ciężko opisać smak. Ale smakuje trochę inaczej niż ryba. Z wikipedii:
"Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika."
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości