Składniki:
-oczyszczony ogon diabła morskiego (żabnica).
-mieszanka curry(kurkuma, cynamon, kardamon, kolendra itp)
-cebula
-czosnek
-imbir
-sól, pieprz
-bhut jolokia lub inne ostre chilli
-1 mały pomidor
-1 świeża chilli
No więc najpierw oczyszczamy diabła i lekko solimy:
Rozgrzewany oliwę. Smażymy diabła przez +-1 minutę aż się lekko podpiecze. Wyjmujemy rybę i na tym samym tłuszczu podpiekamy cebulę na małym ogniu.
Można kupić gotowe curry ale wole zrobić własną mieszankę:
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka ziaren kolendry
-1/2 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki góździków
-1/2 łyżeczki kozieradki
-1 łyżeczka garam masali
-1 łyżeczka kminu
-3/2 łyżeczki bhut joloki lub innego chilli
-1/4 łyżeczki soli
Gotową mieszanke dodajemy do cebuli i przez 10 sekund podpiekamy na dużym ogniu. Dodajemy wcześniej podsmażony ogon diabła morskiego i mieszamy. Dodajemy zmielony czosnek i imbir i podpiekamy 15 sekund na średnim ogniu. Dodajemy pomidora i drobno pokrojoną chilli, mieszamy i zalewamy szklanką wody. Curry musi się podgotowac na średnim ogniu przez +-5 minut.
Żabnica nie smakuje jak "standardowa" ryba
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.