Klopsiki z żółtym serem

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Klopsiki z żółtym serem

Postprzez xlukaszox » 11 wrz 2014, o 18:10

Składnik:
1. 30dag mielonego mięsa
2. Sos z pieczarek (zrobiłem go podobnie jak w poprzednim przepisie("Sos grzybowy z pieczonymi ziemniakami")
3. 10 dag żółtego sera
4. Jajko, bułka tarta
5. trochę szczypiorku
6. szczypta słodkiej mielonej papryki + Lemon Drop
7. sól, pieprz
9. Olej roślinny


Przygotowanie:
1. Szczypiorek oczywiście trzeba obmyć i osuszyć na papierowym ręczniku potem drobno posiekać.
Żółty ser ścieramy na tarce z tej strony o dużych oczkach.
2. Do mięsa wbijamy jajko.Dodajemy odrobinę bułki tartej i szczypiorek, dokładnie wymieszać.
Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, posiekanym świeżym Lemon Dropem.
3. Z masy formujemy małe kuleczki (klopsiki) i wkładamy do nasmarowanego olejem żaroodpornego naczynia.
Obrazek
4. Sos z grzybów wlewamy do pulpetów. Wierzch posypujemy serem i ew. lekko posypką chili
Pieczemy ok. 30min w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200*C.
Obrazek
Całość podałem z ziemniaczkami posypane koperkiem
Obrazek
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Klopsiki z żółtym serem

Postprzez Syndi » 11 wrz 2014, o 19:17

Ja często robię z podobnych składników, ale ciut inaczej:
do klopsików dodaję ponadto:
- podsmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulkę;
- kilka ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę;
- dowolnej przyprawy na bazie kolendry i kuminu;
- bułka tarta (u mnie z końcówek mielonego chleba domowego) służy również do obtaczania kulek (do środka oczywiście też idzie);
- NIE DODAJĘ sera, ale czasem podduszone pieczarki pokrojone w kostkę wędrują do środka.

Obróbka termiczna u mnie wygląda całkowicie inaczej:
- zagotowuję w garnku 6-8 cm wody;
- wrzucam pulpety do wody w partiach takich, żeby nie były jedna na drugich (jak wypłyną - tzn. są ugotowane i można wyłowić);
- na tej wodzie robię sos, w zależności od kaprysu: grzybowy, pieczarkowy, serowy, pomidorowy, paprykowo-cukiniowy, serowy.... i co mi tam do łba strzeli ;)
- do tego sosu dodaję pulpety i całość stawiam w garnku na stół - niech se każdy wyłowi ile zje....
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości