Składnik:
1. 30dag mielonego mięsa
2. Sos z pieczarek (zrobiłem go podobnie jak w poprzednim przepisie("Sos grzybowy z pieczonymi ziemniakami")
3. 10 dag żółtego sera
4. Jajko, bułka tarta
5. trochę szczypiorku
6. szczypta słodkiej mielonej papryki + Lemon Drop
7. sól, pieprz
9. Olej roślinny
Przygotowanie:
1. Szczypiorek oczywiście trzeba obmyć i osuszyć na papierowym ręczniku potem drobno posiekać.
Żółty ser ścieramy na tarce z tej strony o dużych oczkach.
2. Do mięsa wbijamy jajko.Dodajemy odrobinę bułki tartej i szczypiorek, dokładnie wymieszać.
Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, posiekanym świeżym Lemon Dropem.
3. Z masy formujemy małe kuleczki (klopsiki) i wkładamy do nasmarowanego olejem żaroodpornego naczynia.
4. Sos z grzybów wlewamy do pulpetów. Wierzch posypujemy serem i ew. lekko posypką chili
Pieczemy ok. 30min w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200*C.
Całość podałem z ziemniaczkami posypane koperkiem