Parę przepisów

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Parę przepisów

Postprzez Marlo » 23 sie 2014, o 18:53

Na początek coś łatwego i szybkiego do zrobienia czyli śledzik 8-)

Kiedyś przed świętami wpadł mi w oczy sos firmy Devely - dokładnie mowa o tym https://leclercdrive.lublin.pl/43344-th ... -250ml.jpg

Był niedrogi i miał być ostry :p Ostry nie był ale stwierdziłem, że wykorzystam go do zrobienia swoich śledzików bo za tymi w oleju nie przepadam ;)

No więc tak, śledziki kroimy wedle uznania, dodajemy do nich ogórki konserwowe, cebulkę (pewnie może być również taka przesmażona, ja robiłem ze zwykłą surową) no i zalewamy w/w sosem - mi zasmakowały, minusem była jedynie ostrość a właściwie jej brak lecz zawsze możemy wkroić sobie również ulubioną papryczkę bądź podrasować je dodatkiem kilku kropel ulubionego sosu już konkretnie ostrego :D

Danie które bardzo lubię czyli spaghetti

Zaczynamy od mięsa - do zmielonego mięsa wsypujemy Nasze ulubione przyprawy, ja dodałem dzisiaj przyprawę do cevapcici, chili w proszku w słusznej ilości, pieprz czosnkowy, przyprawę do mielonego mięsa, kilka kropel jakiegoś zielonego sosu habanero (nazwy Wam nie podam bo dostałem go w prezencie a etykieta zeszła w uj :P Wiem tylko tyle, że był kupowany w jednej z galerii handlowych w sklepie "Kuchnie Świata"), trochę sosu sojowego, ciutkę vegety, bulionu można parę kropelek wlać i do tego parę ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę - wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki aby trochę się ze sobą przyprawy "zapoznały" :D Następnie zabieramy się za cebulę oraz czosnek - cebulkę drobno kroimy a czosnek dziabiemy na cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę - gdy lekko się przesmaży dorzucamy jeszcze czosnek lecz trzeba pilnować by nie zbrązowiał bo zrobi się gorzki i zepsuje nam smak potrawy. Po kilku chwilach możemy dorzucić bazylię w proszku, oregano oraz troszkę tymianku lub też przyprawę do kuchni włoskiej (Ja dziś zrezygnowałem z tych ziół ponieważ kupiłem pomidory w kartoniku które były już z bazylią i oregano), dodajemy pomidory z puszki/kartonika, dolewamy wodę i wrzucamy bulionetkę (użyłem wołowej z knorra, sztuk 2 z racji tego, że trochę więcej tej wody wlałem) - jeśli po spróbowaniu sos wydaje Nam się mało pomidorowy dorzucamy do niego koncentratu/passaty/przecieru/soku - co Kto woli ;). Dodajemy do gotującego się sosu przeciśnięty przez praskę czosnek, ja lubię mocny akcent czosnkowy więc poszły 4 ząbki lecz niezbyt duże. Wszystko niech się ze sobą trochę pogotuje na małym ogniu a na koniec gotowania sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. No i w zasadzie tutaj może być koniec i ugotowany makaron można polać sosem, oprószyć parmezanem i można wcinać ;) Lecz jeśli Ktoś pokusi się o wersję z mięsem czyli bolognese wtedy na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej nasze mięsko które zdążyło się już zaprzyjaźnić ze wszystkimi przyprawami podczas pobytu w lodówce :) Gdy nasze mięsko ładnie się obsmaży, dolewamy do niego naszego sosu pomidorowego - ja na 600 gr mięsa dałem jakieś 2-3 chochelki standardowej wielkości i było w sam raz. Mieszamy wszystko na patelni no i w sumie możemy już nakładać na talerz w kolejności : makaron, mięcho, sosik i na koniec parmezanik :D Aha, dwie sprawy - ja dzisiaj chciałem wypróbować tej super ziołowej mieszanki z Knorra do pomidorów z puszki więc po wlaniu pomidorów wsypałem zawartość torebki lecz wody dolałem więcej niż tam było napisane z tego względu, że nie gotowałem tylko sam dla siebie i musiało po prostu być więcej sosu to raz, a dwa że pod koniec gotowania sosu wrzuciłem do niego pokrojoną na plasterki papryczkę cayenne oraz nieco tej węgierskiej, "ostrej" pasty paprykowej. Można nasz sos urozmaicić odrobiną sosu sojowego - próbowałem i takich wariantów i było również w porządeczku ;) Przepraszam za to, że nie podawałem w sumie konkretnych ilości użytych przypraw itd. ale każdy ma swój smak i czy doda czegoś więcej lub mniej to już tylko od danej osoby zależy a i ja sam często robię to danie z zastosowaniem różnych proporcji. Jest to taka wariacja na temat spaghetti bolognese, ja takową bardzo lubię chociaż wiem, że w sumie z prawdziwym włoskim przepisem ma ono nie za wiele wspólnego bo prawdziwe ragu bolognese robi się z większej ilości składników no i przede wszystkim gotuję się je przez 4,5 a nawet 6 godzin i nie używa się do niego makaronu spaghetti lecz np.pappardelle - to tak w ramach ciekawostki ;)

Sos czosnkowy - teraz postaram się już bardziej konkretnie i zwięźle pisać :P
- czosnek jak najdrobniej starty na tarce
- majonez
- jogurt naturalny (mniej wiecej 3/10 w stosunku do majonezu, ale ile dokladnie nie wiem bo zawsze robie to na wyczucie)
- troche mleka (wlasciwie to na koncu - kwestia gęstości)
- troche czosnku w proszku
- troche soli (im wiecej czosnku w proszku tym mniej soli oczywiscie)
- troche cukru
- koper ogrodowy
- troszeczkę pieprzu

Dokładniej ciężko opisać, rób z tych składników tak długo az wyjdzie Tobie taki smak jakiego oczekujesz.

Sałatka Grecka:
-roznego rodzaju salaty(lodowa,karbowana,maslowa)
-ogorek zielony
-papryka
-pomidor
-oliwki
-cebula(koniecznie czerwona)
-ser feta
-przyprawa czaber
-kawalki cytryny
Sałatę rwiesz na mniejsze kawalki i wrzucasz do miski,wszystkie warzywa kroisz w jakie tam chcesz kawałki i dodajesz do sałaty,razem delikatnie mieszasz..fete najlepiej jak przygotujesz sobie dzień wcześniej (kroisz ją w kostkę i wkładasz do oleju z przyprawami takimi jak cząber,oregano,rozmaryn,bazylia)w dniu podawania salatki posypujesz serem gotowa sałatkę.Możesz przygotować sobie także jakiś sos wg. swojego uznania..posypujesz jeszcze ser cząbrem i dekorujesz sałatkę kawałkami cytryn..

Łosoś ze szpinakiem w sosie serowym

-400g filetów z łososia
-1/2 kg szpinaku świeżego (lub paczka mrożonego)
-400g makaronu wstążki
-1/2 kostki masła
-2-3 ząbki czosnku
-3 serki camembert
-150ml śmietany 36%
-2 kostki rosołowe
-sól, pieprz
-olej

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, dodajemy łyżkę oleju, żeby się nie sklejał.

Filety kroimy na kawałki. Przygotowujemy wywar z kostek, wkładamy do niego rybę. Gotujemy na małym ogniu 3 min, po czym odcedzamy rybkę.

Rozdrobniony szpinak dusimy na małej ilości masła, cały czas mieszając. Dodajemy wyciśniety czosenek i jeden pokrojony w kostkę ser. Mieszamy aż ser się rozpuści.

Pozostałe serki kroimy w kawałki. W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy serki. Mieszamy, aż się rozpuszczą, następnie stopniowo dodajemy śmietanę.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego symbolicznie masłem przekładamy makaron. Układamy na nim szpinak, później kawałki łososia. Całość zalewamy sosem. Pieczemy około 15 minut w temp 170-180`C

To na razie tyle ;)
Avatar użytkownika
Marlo

ŚWIEŻAK
 
Posty: 9
Dołączył(a): 19 sie 2014, o 17:32
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Parę przepisów

Postprzez NastkaPo4 » 10 wrz 2014, o 10:26

Super brzmi ten łosoś ze szpinakiem w sosie serowym. Muszę chyba spróbować coś takiego przyrządzić. Dzieki ;)
Avatar użytkownika
NastkaPo4

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 9 wrz 2014, o 21:37
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość